U fokusu

Helly Luv

Kurdska pop zvijezda glazbom se bori protiv ISIS-a

Kurdska pop zvijezda glazbom se bori protiv ISIS-a

Kurdska pop zvijezda Helly Luv riskirala je svoj život, jer je znala je da će svojom kontroverznom pjesmom privući bijes ISIS-a.

Njezina pjesma ‘Revolution’ snimljena je u blizini Mosula, samo tri kilometra od linije fronte gdje se Kurdi bore protiv ISIS-a.

Video počinje s prizorima u mirnom kurdskom selu koje napadaju militanti tenkovima. Luv hoda prema tenku s transparentom na kojem piše: “Zaustavite nasilje”.

“Kao umjetnici, moje oružje je glazba, a ne puška”, kaže Luv, te dodaje: “Ako se protiv njih mogu boriti svojom glazbom, onda je pjesma moćnija od oružja”.  

{slika}

 “Borim se protiv najopasnije terorističke skupine na cijelom svijetu, ali osjećam da postoji tisuće ljudi koji riskiraju svoje živote protiv njih na bojnom polju”, rekla je Luv.

Luv, čije je pravo ime Helen Abdullah, rođena je u sjevernom Iranu 1988. usred iračko-iranskog rata, u kojem je prema različitim procjenama, poginulo između 50.000 i 180.00 Kurda.

Luv je kao mala beba, s majkom prebjegla u Tursku, gdje su prvo vrijeme živjele u izbjegličkom logoru, dok se njezin otac ostao boriti s kurdskim snagama.

Kada je rat završio, otac se pridružio Luv i njenoj majci u Turskoj, a zatim je cijela obitelj zatražila i dobila azil u Finskoj.

Smjestili su se u Lahti, malom gradu, nešto sjevernije od Helsinkija.

Luv se još kao djevojčica posvetila plesu i glazbi, učenju sviranja klavira, plesanju baleta te modernog i hip-hop plesa.

S 18 godina i nešto ušteđenog novca, Luv je odlučila svoje snove nastaviti u SAD-u, te se preselila u Los Angeles.

“Bilo je vrlo teško u početku, jer sam bila vrlo mlada, u tuđini, a nisam poznavala nikoga u glazbenoj industriji”, rekla je Luv.

Njezin stan nije imao struju, bio je gotovo prazan od namještaja, ali pun žohara, no to je nije omelo u naumu da uspije.

Nakon godinu dana borbe uspjela je doći do najboljih glazbenih producenata koji su radili s Beyonce i Rihannom, te se pojaviti na audiciji.

Trenutno dosta vremena provodi u kurdskom Irbilu, nekoliko kilometara od baze u Mosulu.

Snimanje spota nekoliko puta je moralo biti zaustavljeno, jer su meci militanata zviždali na sve strane. No, Luv je bila odlučna snimiti spot do kraja. A sada je njen život u opasnosti, jer je stavljena na ISIS-ov popis ‘najtraženijih’.

“Nisam bila jako uplašena. Žrtvovala sam sve za to. Ono što je najvažnije jest da želim poslati svijetu poruku da zajedno možemo zaustaviti te ljude.”