U fokusu

Rodne podjele od malih nogu

LEGO Store Hrvatska zabranio djevojčici ulaz u Star Wars igraonicu zato što je – djevojčica

LEGO Store Hrvatska zabranio djevojčici ulaz u Star Wars igraonicu zato što je – djevojčica

Da se rodne podjele među djecom stvaraju od najranije dobi, vidljivo je na različitim primjerima, od igračaka do knjiga koje su namijenjene isključivo djevojčicama ili dječacima, što se kasnije nastavlja s cijelim nizom bespotrebno rodno obojenih predmeta, poput paste za zube, napitaka i prehrambenih proizvoda. Takve su podjele u potpunosti promašene i besmislene, budući da rod djeteta nema niti bi trebao imati ikakve veze s njegovim/njenim interesima. U posljednje su vrijeme sve češće kritike proizvođačima knjiga i igračaka za djecu koji koriste rodne oznake, što je počelo dovoditi do pozitivnih promjena, no, kao što je i inače slučaj s rodnom ravnopravnosti, čini se da svaki korak unaprijed slijede dva koraka unazad.

Istim je putem krenuo i LEGO Store Hrvatska, koji očigledno smatra da se djevojčice ne bi trebale igrati istim igračkama kao i dječaci. Naime, jedan je tata želio odvesti svoju kćer u igraonicu Lego Star Wars, no na ulazu ga je dočekalo neugodno iznenađenje. Rečeno mu je kako njegova kćer ne može ući u igraonicu jer je ista namijenjena dječacima te je upućen na prizemlje u Lego Friends, gdje je djevojčicama dopušten ulaz. Ovakve su stereotipne podjele iznimno štetne i jedino čemu služe jest perpetuiranje patrijarhalnih obrazaca kojih u našem društvu i bez toga ne nedostaje.

{slika}

Međutim, na odgovor nije trebalo dugo čekati. Uskoro se ispod posta objavljenog od strane LEGO Store Hrvatska u kojem pozivaju na igru u Star Wars igraonici pojavio niz komentara sadržaja “Ne mogu, žensko sam”. Hoće li to upravi LEGO Store Hrvatska išta značiti, ostaje nam vidjeti, no preporučamo da ozbiljno shvate promašenost ovog pravila, budući da se u samim igračkama koje Lego proizvodi nalazi letak u kojemu naglašavaju da njihove igračke nisu namijenjene isključivo jednom rodu, što je uslijedilo kao rezultat kritika upućenih Legu još 2012. godine

{slika}