U fokusu

Homofobni stanodavci

Lezbijke ste? Ništa od stana!

Lezbijke ste? Ništa od stana!

Zagreb Pride najavio je tužbu za diskriminaciju protiv najmodavaca stana na Trešnjevci koji su odbili iznajmiti stan nakon što su doznali kako će stan iznajmiti – lezbijskom paru.

Nakon prvotno postignutog dogovora o visini najma, režijama te samoj prijavi (Jutarnji je napomenuo kako je iznajmljivač rekao kako podstanarke neće prijaviti), te nakon odluke mladog lezbijskog para kako im cijena i lokacija stana odgovara, pri idućem kontaktu s najmodavcima, ostale su neugodno iznenađene pitanjem o prirodi njihovog odnosa. Priznanjem da su u lezbijskoj vezi, vlasnica stana je ostala zatečena te rekla kako “mora razmisliti o svemu”, piše Jutarnji.

Posljednjim kontaktom, vlasnica stana je istaknula kako je odlučila stan iznajmiti “studentu koji putuje doma vikendom” te da im, nažalost, ne može iznajmiti stan, a na upit djevojke da li je to jedini razlog radi kojega im ne želi iznajmiti stan, vlasnica je odgovorila: “Uglavnom” i dodala da su oni “liberalna, demokratska, ljevičarska obitelj, ali ništa od stana”. Odgovor je dakako, bio sumnjiv, te je kasnije upućenim pozivima o stanu i njegovom iznajmljivanju, postalo jasno da je riječ o diskriminaciji lezbijskog para pošto se stan još uvijek navodio kao – slobodan.

Marko Jurčić iz Zagreb Pridea potvrdio je kako ovo nije prvi slučaj diskiriminacije LGBT osoba: “Zagreb Pride je dosad dobio četiri pritužbe osoba koje su bile diskriminirane kao podstanari, no ovo je prvi put da je netko spreman ići na sud”, te istaknuo za Jutarnji kako su stanarska prava, uz izbacivanje iz kafića, najugroženija LGBT osobama u Zagrebu te da “dok su mnogi svjesni svojih prava kada je riječ o kaznenim djelima, u području javnih usluga još uvijek nisu.”

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić napomenula je: “Netko bi mogao prigovoriti kako se radi o privatnom vlasništvu najmodavke te da je njeno ustavno pravo da njime raspolaže kako hoće. No, pitanje privatnog vlasništva za ovakve je slučajeve potpuno irelevantno jer je odlučila koristiti tržište usluga kako bi od svoje imovine ostvarila profit. A tržište usluga je ‘javno dobro’.”

No, iako je nepovredivost vlasništva definirana u članku 3. Ustava RH koji kazuje: “Sloboda, jednakost, nacionalna ravnopravnost i ravnopravnost spolova, mirotvorstvo, socijalna pravda, poštivanje prava čovjeka, nepovredivost vlasništva, očuvanje prirode i čovjekova okoliša, vladavina prava i demokratski višestranački sustav najviše su vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.”, u Zakonu u vlasništvu napomenuto je u članku 31.: “Vlasništvo obvezuje i vlasnik je dužan pridonositi općem dobru, pa je općenito prilikom izvršavanja svoga prava dužan postupati obzirno prema općim i tuđim interesima koji nisu protivni njegovu pravu, a osobito: – vlasnik se, a ni itko drugi, ne smije služiti svojim pravom s jedinim ciljem da drugome šteti ili da ga smeta…”, a također je bitno napomenuti i članak 30. stavak 1.: “Pravo vlasništva je stvarno pravo na određenoj stvari koje ovlašćuje svoga nositelja da s tom stvari i koristima od nje čini što ga je volja te da svakoga drugoga od toga isključi, ako to nije protivno tuđim pravima ni zakonskim ograničenjima.”

Prema Zakonu o suzbijanju diskriminacije, najmodavci su diskriminirali lezbijski par radi toga što su im radi njihove seksualne orijentacije uskratili pravo unajmljivanja stana.