U fokusu

Izvješće o stanju prava rodnih i seksualnih manjina u Hrvatskoj

Lezbijska grupa Kontra Bandića i Hebranga optužila za homofobiju

Lezbijska grupa Kontra objavila je izvješće o stanju prava seksualnih i rodnih manjina za 2009. godinu, u kojem ocjenjuje i homofobne istupe javnih osoba, posebno u vrijeme predizborne kampanje uoči nedavnih predsjedničkih izbora. Kao najnegativniji događaj u protekloj godini vezano uz prava seksualnih i rodnih manjina istaknut je propust policije da zabrani antigay prosvjede.

Lezbijska grupa Kontra Bandića i Hebranga optužila za homofobiju

Lezbijska grupa Kontra objavila je jučer izvješće o stanju prava seksualnih i rodnih manjina za 2009. godinu, u kojem, između ostaloga, ocjenjuje i homofobne istupe javnih osoba, posebno u vrijeme predizborne kampanje uoči nedavnih predsjedničkih izbora.

Predstavnice Kontre su na konferenciji za novinare izjavile kako su se homofobne izjave mogle čuti i tijekom posljednje kampanje te su u tom kontekstu izrijekom spomenuti predsjednički kandidati Milan Bandić i Andrija Hebrang. U istom se izvješću tvrdi i da su određeni pozitivni pomaci vidljivi u činjenici da je broj slučajeva koje pojedinci prijavljuju udrugama koje se bave zaštitom spolnih i rodnih manjina nešto veći, no upozoravaju kako većina tih ljudi u svakodnevnom životu i dalje doživljava nasilje i razne oblike diskriminacije.

“Većina osoba koje su doživjele diskriminaciju i nasilje nikad neće prijaviti takve izgrede zbog nepovjerenja u hrvatski pravni sustav, ali i zbog straha od razotkrivanja svoje spolne orijentacije ili rodnog identiteta”, upozorila je članica Kontre Nataša Pršir, a koordinatorica udruge Sanja Juras navela je da je novi zakon o suzbijanju diskriminacije donio određene pomake na polju zaštite seksualnih i rodnih manjina, no da je dosljedna primjena toga zakona i dalje problematična.

Odredbe o zabrani diskriminacije seksualnih i rodnih manjina uvrstiti i u Ustav

Zbog toga je Kontra uputila poziv svim nadležnim tijelima da pojačaju institucionalnu zaštitu prava seksualnih i rodnih manjina, a odredbe o zabrani diskriminacije tih grupa obvezno uvrste u Ustav i ostale zakonske propise, te da se u školskim programima u okviru seksualne edukacije učenika seksualne manjine prikazuju objektivno i bez predrasuda. Posebno su zatražili i da se zločin iz mržnje strože kažnjava nego što je to bio slučaj do sada.

U spominjanju najnegativnijeg događaja u protekloj godini vezanog uz prava seksualnih i rodnih manjina istaknut je propust policije da zabrani antigay prosvjede koji su protiv gay parade Zagreb pride na Trgu bana Jelačića 13. lipnja organizirali Hrvatska čista stranka prava i Hrvatski nacionalisti. Taj je skup, smatraju u Kontri, bio fašistički, jer su njegovi sudionici izvikivali nedopustive parole poput “ubij pedere” te pozdravljali uzdignutim rukama.

{slika}

Skup nije bio zabranjen, a na navedene provokacije policija nije reagirala, prešutno tolerirajući takvo ponašanje. Kao rezultat toleriranja fašistoidnog ponašanja jedan od sudionika gay parade kasnije je bio pretučen. U objašnjenju zagrebačke policije navodilo se da skup nije bio procijenjen kao potencijalno opasan. Kontra je stoga najavila da će protiv policije pokrenuti upravni spor pred Upravnim sudom, jer tijela državne uprave nisu reagirala na kršenje ljudskih prava.