U fokusu

okončala 330 brakova

Liderica u Malaviju raskida maloljetničke brakove i šalje djecu natrag u školu

Liderica u Malaviju raskida maloljetničke brakove i šalje djecu natrag u školu

Twitter/QueensOfAfrica

U Malaviju, zemlji gdje postoji jedna od najvećih stopa maloljetničkih brakova na svijetu, aktivistkinja i vrhovna poglavarica Theresa Kachindamoto želi raskidati maloljetničke brakove. Prema podatcima Al Jazeere, u zadnje tri godine raskinula je preko 850 brakova, a UN Women objavio je  informaciju kako je raskinula preko 300 maloljetničkih brakova u mjesec dana.

Malavi je nedavno donio zakon po kojemu su brakovi koji se sklope između partnera mlađih od 18 godina ilegalni, no u mnogim selima običaji su još uvijek iznad zakona. Burne reakcije pojavile su se odmah nakon sto je pokrenula i napravila ovakve stvari. Naime, mnogi su rekli da Kachindamoto nije imala nikakva prava promijeniti tradiciju. No, ona nije odustala: ignorirala je prijeteća pisma i dalje se bori, lobirajući u vladi da se pomakne dobna granica za sklapanje braka na 21. godinu.

“Ja sam okončala 330 brakova od kojih su 175 bile djevojčice/supruge a 155 su bili dječaci/očevi. Htjela sam da se vrate u škole i to je sada uspješno riješeno,” Kachindamoto je izjavila prošle godine u lipnju za poznati malavski list Nyasa Times. Kachindamoto je sama platila za školovanje djece ili je našla sponzore za njih. Ona uvijek pazi da djeca ostanu u školama gdje ih nadziru i paze “tajne majke i očevi”. “Mi smo sada postavili zakone koji će vrijediti za sve osobe unutar mog područja kada se govori o brakovima i prihvatit ćemo kritike,” izjavila je.

Prije nego sto je Kachindamoto postala vođa 900,000 osoba, u predjelu Dedza koji se nalazi blizu rijeke Malavi, radila je kao tajnica na fakultetu u dijelu grada gdje je živjela. Nakon 27 godina, starješine su je pozvale da u javnosti pokrene taj problem, da postane vođa. Iako je bila najmlađa u obitelji od 12-ero djece ipak su odlučili da je baš ona najpogodnija za tu poziciju s obzirom na to da je bila “dobra s ljudima”, Kachindamoto je komentirala za Al Jazeeru.

Osobe s kojima se najbolje slaže su obitelji od djevojčica i dječaka koji su se prerano oženili . Bila je preplašena kada je vidjela curice od 12 godina, koje su već bile udane za tinejdžere. Naime, već su na svojim bokovima nosile dijete! Kada je Kachindamoto saznala da je više od tri četvrtine tih brakova imalo dozvolu od roditelja i vođa, odmah je suspendirala vođe sve dok nisu poništili maloljetničke brakove u selima.

Maloljetnički brak za mnoge je mlade djevojke bijeg od siromaštva. Prema izjavama Human Rights Watcha, mnoge obitelji prisiljavaju svoje kćerke da se rano udaju, tako da imaju jedno dijete manje za hraniti.  Neke djevojke brak i rano majčinstvo vide kao najlakši način da si promijene život.

Jedna od tri mlade žene u Africi udaju se prije osamnaeste godine. Dok se stopa maloljetničkih brakova lagano smanjuje, udvostručavanje stope obrazovanja neće smanjiti njihov broj, govore podatci iz Ujedinjenih Naroda. Jedina učinkovita promjena bila bi da se promijeni odnos prema djevojkama i to ne samo u selima, nego i u cijelom društvu. 

Prevela i prilagodila Emili Ema Sedlar