U fokusu

Novi zakon je stupio na snagu

Mađarska je počela vraćati izbjeglice u Srbiju

Mađarska je počela vraćati izbjeglice u Srbiju

Mađarske su vlasti preko srbijansko-mađarske granice vratile u Srbiju 870 izbjeglica koji nisu imali valjanu dokumentaciju.

Tom deportacijom u Srbiju počeo je važiti novi zakon po kojemu se migranti koji se zateknu u zoni 8 kilometara od granice Mađarske i Srbije vraćaju u tranzitne zone iza žilet žice koju je Mađarska podigla prošlo ljeto. U tim zonama, odnosno improviziranom logoru na “ničijoj zemlji”, trenutno se nalazi oko 500 izbjeglica. 

Procjenjuje se da je na sprječavanju ilegalnih prelazaka mađarske granice angažirano 10 tisuća mađarskih policajaca/ki i vojnika/inja, kao i helikopterske jedinice. Mađari dnevno na dva granična prijelaza puštaju po 15 osoba, ali gotovo svakodnevno u improvizirani logor dolaze nove osobe.

“Ja sam noćas ušao u Srbiju. Nekoliko kilometara odavde su nam otvorili žicu i rekli da moramo čekati ovdje pa da legalno uđemo u Mađarsku. I ja sada čekam da dam otiske prsta i ponovno pređem granicu”, izjavio je Fajaz (16) iz Afganistana. 

Osim realizacije diskrimanatornih zakona, Mađarska je ovaj tjedan najavila i referendum o (ne)prihvaćanju izbjegličkih kvota, koji bi se trebao održati 2. listopada.