U fokusu

Referendum će se održati 2.listopada

Mađarska najavila referendum o (ne)prihvaćanju izbjegličkih kvota

Mađarska najavila referendum o (ne)prihvaćanju izbjegličkih kvota

Hina

Mađarski predsjednik Janes Ader najavio je referendum o prihvaćanju ili odbijanju obaveznih izbjegličkih kvota Europske unije.

U priopćenju koje je objavio na svojoj stranici piše da će se referendum održati 2. listopada, a pitanje će glasiti: Želite li da Europska unija ima pravo propisivati obavezno naseljavanje nemađarskih stanovnika u Mađarsku bez pristanka parlamenta?”. 

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto pozvao je u nedjelju Europsku uniju da okonča “agresivnu” migracijsku politiku koja je, po njegovoj ocjeni, “protivna volji Europljana”. Također, dodao je da europski političari zanemaruju mišljenje javnosti i da su izbjegličke kvote važno pitanje te da se o njima moraju izjasniti mađarski građani/ke. 

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker prošle je godine predložio je da zemlje EU zbrinu 160.000 izbjeglica koje će se razmjerno rasporediti po zemljama članica obveznim izbjegličkim kvotama. U protivnom će platiti kaznu. Protiv tog plana glasale su Mađarska, Češka, Rumunjska i Slovačka.

Mađarska je osim bodljikave žice uzduž južne granice sa Srbijom i Hrvatskom, usvojila i zakon koji policiji dozvoljava da izbjeglice uhvaćene unutar osam kilometara od te granice pošalje natrag na srbijansku stranu granice. Time je izazvala kritike UN-ove agencije za izbjeglice (UNHCR).

Po mađarskom zakonu, službena kampanja za referendum počet će 50 dana prije njega, a glasačko pravo ima osam milijuna Mađara/ica sa stalnom adresom u državi, a mađarski državljani/ke koji žive u inozemstvu moći će glasati poštom.