RazgovorU fokusu

Političari_ke šire mržnju u svrhu dobivanja glasova

Malezija: porast diskriminacije i nasilja prema LGBT osobama

Malezija: porast diskriminacije i nasilja prema LGBT osobama

Pelangi Campaign/Facebook

Policija i vlasti izveli su u subotu raciju u malom noćnom klubu u Kuala Lumpuru.

Lokal Blue Boy poznato je okupljalište LGBT osoba, ali godinama je bilo neopaženo od strane vlasti. Sve do prošlog vikenda. Dvadeset je muškaraca uhićeno zbog “nedopuštenog ponašanja”.

Ministar Khalid Samad kasnije je objavio izjavu o povodu racije. “Nadamo se da ova inicijativa može ublažiti širenje LGBT kulture u našem društvu”, kazao je.

Ovime je poslana jasna poruka LGBT zajednici. Thilaga Sulathireh, suosnivačica grupe za prava trans osoba Pravda za sestre, izjavila je: “Ovakvi napadi su nezapamćeni”.

Tek dva dana prije racije, trans žena je brutalno pretučena na ulici u Serembanu dok je sedam osoba promatralo napad. Zadobila je lom rebara i kralježnice te prsnutu slezenu.

U istom je tjednu šerijatski sud naložio da se lezbijski par išiba nakon što je uhvaćen u seksu u automobilu. U Maleziji tako ozbiljna kazna nije dosuđena već godinama. Sudac je izjavio kako je to “lekcija i podsjetnik ne samo za vas dvije, nego i za sve članove_ice društva”.

Opći izbori u svibnju dočekani su kao početak nove ere, no prvih 100 dana vlasti nove vlade obilježio je porast diskriminacije, uznemiravanja i nasilnih zločina iz mržnje prema LGBT zajednici.

Homoseksualnost je u Maleziji, većinski muslimanskoj zemlji, ilegalna, i ne postoje antidiskriminacijski zakoni koji obuhvaćaju seksualnu orijentaciju i rodni identitet.

Thilaga tvrdi kako “homofobija i transfobija pod pokroviteljstvom države” podržavaju klimu straha i rezultiraju porastom diskriminacije tijekom posljednja tri mjeseca.

“Vidimo mnogo manje sigurnih prostora za LGBT osobe – na interntu, offline, svugdje”, kaže Thilaga. “Ova razina agresije je najviša do sada i situacija postaje doista alarmantna. Čujemo za mnoge slučajeve osoba u zajednici koje pate od depresije i suicidalnih misli i ne osjećaju prilikom korištenja javnih usluga, čak i prilikom samog izlaska u javnost”.

Prethodna vlada predvođena Najibom Razakom bila je izravno homofobna i koristila je zakone o sodomiji u obračunima s političkim protivnikom Anwarom Ibrahimom. Sada u opoziciji, političari su –  uključujući i one povezane s islamskom strankom PAS – dodatno su proširili anti-LGBT retoriku.

To je taktika usmjerena na dobivanje popularnosti i stavljanje nove vlade u tešku političku poziciju, prisiljavajući ih da razjasne svoje stajalište o ovom pitanju. Zamjenik premijera Wan Azizah izjavio je kako bi “privatne” LGBT osobe trebale imati jednaka prava sve dok “drže svoje prakse iza zatvorenih vrata” i ne “propagiraju svoj stil života”.

Drugi su bili jasniji u svojoj javnoj osudi. Ministar za vjerske poslove Mujahid Yusof Rawa izjavio je kako će vlada “poduzeti proaktivne mjere za suzbijanje rastućih lezbijskih, homoseksualnih, biseksualnih i transrodnih problema i pomoći tim osobama da se vrate na pravi put i vode normalan život”. Zamjenik ministra za javne poslove dr. Lee Boon Chye izjavio je prošlog tjedna kako LGBT osobe imaju “organski poremećaj”.

Prva javna žrtva pritiska bila je Numan Afifi, gej i LGBT aktivist. U srpnju je imenovan za glasnogovornika Ministarstva mladih i sporta, ali je već nakon nekoliko dana morao odstupiti.

“Od samog početka očekivao sam da će doći do nekakve reakcije na moje imenovanje, no nisam očekivao da će se to dogoditi već u prvom tjednu, i nismo bili spremni na žestinu tih reakcija”, kaže Numan. “Trans žene se sada žale na maltretiranja poslodavaca, neke su preko noći bile prisiljene odrezati kosu i promijeniti način odijevanja”.

Numanova ostavka bila je samo početak. Vlasti su u srpnju za 300 školskih savjetnika, nastavnika i vladinih dužnosnika organizirale seminar o metodama sprečavanja i “liječenja” LGBT ponašanja. Zatim je u kolovozu ministar za vjerske poslove naredio da se portreti dvoje uglednih LGBT aktivista, Nishe Ayub i Pang Khee Teika, uklone s javne izložbe. Također je najavio praćenje LGBT aktivnosti na internetu. Oporbena ministrica za žene izjavio je kako bi LGBT osobama trebalo biti zabranjen rad u dječjim vrtićima, a zamah dobiva i kampanja za bojkot tvrtki koje vode trans osobe.

Charles Santiago, političar iz vladajuće koalicije, jedan je od rijetkih koji se zauzeo za LGBT zajednicu. “To su građani_ke naše zemlje, oni_e su dio malezijske obitelji i ne smijemo ih diskriminirati”, kazao je.

Kampanja mržnje, rekao je, “vjerojatno će se pogoršati”.