U fokusu

Crni petak

Masovni prosvjedi u Poljskoj zbog novih zabrana pobačaja

Masovni prosvjedi u Poljskoj zbog novih zabrana pobačaja

Video screenshot

Deseci tisuća ljudi jučer su prosvjedovali/e diljem Varšave i drugih poljskih gradova zbog posljednjih pokušaja konzervativne vlade da potpuno zabrani pobačaj u Poljskoj, zemlji koja već sada ima jedan od najrestriktivnijih zakona o pobačaju u Europi. 

Pobačaj je bio moguć samo u tri slučaja: kada su zdravlje i/ili život  žene ugroženi, kada je do začeća došlo silovanjem ili incestom, i u slučaju malformacije fetusa. U ponedjeljak je i ovo zadnje zabranjeno čime je Poljska došla na korak do potpune zabrane pobačaja. 

Prosvjednici/e su jučerašnji dan nazvali/e ‘Crni petak’ te su odjeveni/e u crno nosili/e transparente na kojima je pisalo “Slobodan izbor”, “Žene su ljudska bića”, “Neću roditi mrtvo dijete” i sl. U Varšavi su se prosvjednici/e okupili ispred sjedišta Katoličke biskupije koja je jedan od glavnih zagovaratelja zabrane pobačaja, marširali su do zgrade parlamenta i na kraju došli/e do sjedišta vladajuće stranke Pravo i pravda. 

“Ja sam protiv tretiranja žene kao ljudskog bića druge kategorije. Podržavam pravo žene da sama odluči o svom tijelu i životu”, kazala je Malgorzata, psihologinja i jedna od prosvjednica. 

Povjerenik za ljudska prava Vijeća Europe Nils Muižnieks u petak je upozorio da je nova restrikcija protivna dužnostima Poljske po pitanju ljudskih prava. 

“Kao bude usvojen, nacrt zakon će ukloniti mogućnost prekida trudnoće u slučaju teških oštećenja fetusa, uključujući slučajeve u kojima je takvo oštećenje kobno. Takav korak bio bi u suprotnosti s obvezama Poljske prema međunarodnim aktima o ljudskim pravima”, kazao je Muižnieks.