U fokusu

#NotInMyName #AmINext #SAShutDown

Masovni prosvjedi zbog ogromne stope femicida i porasta nasilja nad ženama u Južnoafričkoj Republici

Masovni prosvjedi zbog ogromne stope femicida i porasta nasilja nad ženama u Južnoafričkoj Republici

Otpor žena u Južnoafričkoj Republici nasilju i nesposobnosti vlasti da se suoči i bori protiv epidemije nasilja nad ženama sve je snažniji i masovniji. Jučer (5. 9.) na ulice Cape Towna su izašle tisuće žena koje su pristigle iz cijele države i marširale do Parlamenta, obučene u crno i noseći lance kao simbol ropstva i svog položaja u zemlji. u kojoj se dnevno dogodi najmanje 137 seksualnih napada/silovanja, a u kolovozu je u slučajevima obiteljskog nasilja ubijeno više od 30 žena.  Južnoafrička Republika je zemlja koja ima ogromnu stopu femicida – prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije u 2018. godini je ubijeno više od 3000 žena – što je više od pet puta više globalnog prosjeka.

Prosvjednicama, predsjedniku države Cyrilu Ramaphosi, ministrima_cama i članovima_cama Parlamenta se između ostalih obratila aktivistkinja Linda Evans rekavši na kraju svog govora: “Ako nas ova vlada ne može zaštiti, mi, žene Južnoafričke Republike odvest ćemo njih na Ustavni sud”.

Na društvenim mrežama je pokrenuta kampanja za reformu kaznenog pravosuđa zbog brutalnog i sve većeg nasilja nad ženama i velikog porasta femicida (#NotInMyName #AmINext i #SAShutDown).

Organizatorice i učesnice protesta su najavile za danas (6. 9.) potpunu blokadu zemlje i pozvale vlasti da proglase izvanredno stanje.

Predsjednik Ramaphosa je obećao poduzeti korake ovih dana i najavio reforme (između ostalog, povećanje minimalne kazne za nasilnike, pokretanje javnog državnog registra počinitelja seksualnog nasilja),  no odbio je proglasiti izvanredno stanje u zemlji.

U međuvremenu, prosvjedi su se danas proširili diljem zemlje i održavaju se u svim provincijama, kako javlja  The South African.