U fokusu

Miksalište 2.0 počinje ponovno s radom

Miksalište dobitnik ‘European citizenship award 2016.’

Miksalište dobitnik ‘European citizenship award 2016.’

Facebook 'Refugee Aid Miksalište'

Organizacija Mikser Beograd i Fondacija Ana i Vlade Divac, kao pokretači Refugee Aid Miksališta, dobitnici su nagrade “European Citizenship Award 2016” koja se dodjeljuje istaknutim organizacijama i inicijativama koje su u prethodnoj godini ostvarile pozitivan utjecaj na zajednicu, primijenivši u praksi vrijednosti europske demokracije.

Iz Refugee Aid Miksalište poručuju da ih europsko priznanje “motiviše i obavezuje na dalji rad na pružanju pomoći izbeglicama i afirmaciji osnovnih, civilizacijskih vrednosti.” Uz to dodaju: “Ova nagrada je pokazatelj da je Miksalšte na evropskom nivou prepoznato kao izuzetno važan centar za pružanje pomoći izbeglicama na Balkanu i kao inicijativu koja promoviše humane vrednosti, solidarnost i empatiju i time pozitivno utiče na zajednicu i evropsko društvo uopšte.”

Osim priznanja iz Londona, u Miksalište dolazi još dobrih vijesti. Nakon pauze od tjedan dana, ponovo počinju s radom na adresi Gavrila Principa 15. Nakon hitnih sastanaka održanih s Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, gradom Beogradom, UNHCR-om i nevladinim organizacijama, partnerima Refugee Aid Miksališta, pronađeno je rješenje koje se tiče komunalnih, sigurnosnih i financijskih pretpostavki za nastavak rada centra za pomoć izbjeglicama s Bliskog istoka – Miksalište 2.0.

Iz Refugee Aid Miksališta izjavljuju da će u narednom periodu prihvaćati žene, obitelji s djecom, maloljetnike koji putuju bez pratnje, a muškarci koji putuju sami će biti preusmjereni na drugu lokaciju. Time nastoje smanjiti pritisak na Miksalište, ali i otvoriti proces zajedničkog djelovanja svih humanitarnih aktera na potezu Krnjača-Savamala, kako bi se kreiralo rješenje za održivi model pružanja pomoći izbjeglicama svih ciljanih skupina. “Verujemo da je humanitarno pitanje odličan primer efikasne saradnje vladinog i nevladinog sektora koji osim pomoći izbeglicama, šalje i pozitivnu sliku Srbije u svet.”, poručuju iz Refugee Aid Miksališta. 

Za godinu dana postojanja preko 130 000 izbjeglica ovdje je dobilo direktnu pomoć u hrani, odjeći, obući, medicinskim pregledima i edukaciji. Kao distributivni centar, tim Miksaišta je svakodnevno slao humanitarnu pomoć na granice i na taj način pomagao najugroženijim izbjeglicama, posebno u zimskom periodu.U radu im je pomagalo preko 1200 volontera iz preko 68 zemalja svijeta.