U fokusu

Nakon godina obilježenih odrastanjem uz TV kamere...

Miley Cyrus ili kako seks (opet) prodaje sve

Miley Cyrus ili kako seks (opet) prodaje sve

Ovogodišnju dodjelu MTV nagrada obilježili su šokantni nastupi Lady Gage i Miley Cyrus. Kako smo navikli na Gagu i šokiranje, Miley je postala glavna vijest dodjele.

Nikoga nije zanimao Justin Timberlake ili Taylor Swift koji su pobrali nagrade, već su šokirana publika, pretjerana seksepilnost, neukusan i rasistički nastup dvadesetogodišnje Miley Cyrus glavna vijest većine medija. Naime, Miley je odjevena u oskudan kostim otpjevala pjesmu “We Can’t Stop”, a zatim se pridružila Robinu Thickeu u izvedbi njegove pjesme “Blurred Lines”. Kostim je skinula, a ispod njega je imala latex bikini bež boje u kojem je paradirala po pozornici i “šlatala” plesačice . Dok je Ticke izvodio pjesmu Miley se trljala stražnjicom o međunožje i simulirala masturbaciju.

Taj nastup kritizirali su mediji diljem svijeta šokirani zaključkom da je mala Hannah Montana postala tako razuzdana djevojka. No, Miley već nekoliko godina svijetu show businessa želi dokazati da je razdoblje Disneyjevih serija iza nje. Ona se sada predstavlja kao seksi mlada žena. To nastoji potvrditi promjenom izgleda, svojim pjesama i intervjuima u kojima raspravlja o tome voli li više alkohol ili marihuanu. Gotovo pa tipična priča djevojke čije su odrastanje obilježile TV kamere. Ne tako davno čitali smo slične članke o Britney Spears. Prerano stavljena pred kamere, natjerana na imidž dobre djevojke odjednom je željela biti nešto drugo. Odlučila se na dramatične zaokrete u prezentaciji vlastite ličnosti, alkohol, neprestane skandale i drogu.  Miley nije daleko od sličnog scenarija, no čini se da njena obitelj to ne smatra problemom. Dok poznate osobe na društvenim mrežama negoduju zbog nastupa, njen otac u njemu ne vidi ništa sporno, tvrdi da je na nju ponosan.  

S druge strane trend u svijetu show businessa nije više samo “seks prodaje sve”. On više kao da nije dovoljan. Seksipilnost je i dalje moćan alat u svijetu oglašavanja i prodaje albuma, no kako bi se zadržali na vrhu morate neprestano šokirati javnost. Na taj će način tabloidi o vama pisati, imat ćete potreban publicitet, a time i novac. Vjerujem da su menadžeri Miley Cyrus to dobro pojasnili. Zbog opsesije za zaradom počela je očijukati s hip – hop  kulturom. Izjavila je kako želi da njen novi album ima “crni” zvuk. Stoga, počinje koristiti twerking i “ratchet” kulturu koju doživljava kao sinonim za “crno”. Svjesna ili ne implikacija koje takav pristup donosi, na sebe je navukla bijes crnkinja diljem svijeta. Kritike u medijima negoduju da Miley “više nego svjesna što radi, koristi crnu kulturu kako bi se transformirala od djevojčice u ženu.” Na taj način, ona kao da poručuje da je seksualnost glavno obilježje crnih žena i da su njihova tijela namijenjena uživanju i zabavi. Vrlo je vjerojatno da Miley ne doživljava svoj nastup ili zaokret u karijeri rasističkim.  

Trendovi u svijetu show businessa ne pogoduju mladim djevojkama koje se nastoje istaknuti. Žele li popularnost i zaradu, one se moraju uklopiti. U ovome trenutku to znači oponašanje “crnačke kulture”, a nedvojbeno se radi o prostoru ispunjenom stereotipima. Stoga, nije problem što Cyrus nešto ne čini dobro, problem je što ta dvadesetogodišnja djevojka nije dobro.