U fokusu

14. veljače u 5 do 12 na Markovom trgu

Milijarda ustaje za #prekinimošutnju u 2019. godini

Milijarda ustaje za #prekinimošutnju u 2019. godini

Facebook inicijative

Na ovogodišnjem obilježavanju svjetske kampanje Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama/One Billion Rising Revolution prisjetit ćemo se akcije #prekinimošutnju.

Ovo Valentinovo okupljanje će se održati u 5 do 12 na Markovom trgu. Okupljeni/e će pročitati nekoliko svjedočanstava žena koje je RODA prikupila tijekom kampanje i podsjetiti Vladu da je obećala poduzeti mjere za zaštitu zdravlja žena.

“Dosta je nasilja u zdravstvenim ustanovama, na sudovima, na poslu, nasilja od partnera, institucija”, poručuju iz inicijative.

Ove godine je ideja da akcija traje tijekom cijelog dana, na različitim lokacijama i da u akciji sudjeluju sve žene i muškarci koji rade pa ne mogu doći na Markov trg. To mogu učiniti tako da će pročitati neko od dostupnih svjedočanstva žena koje su preživjele institucionalno nasilje i to zabilježiti i podijeliti. 

Svi zainteresirani za javno čitanje na nekoj lokaciji u svom gradu mogu se javiti inicijativi One Billion Rising Croatia. 

Kampanja se u svijetu, pa tako u u Hrvatskoj, održava sedmu godinu zaredom kao inicijativa usmjerena na podizanje svijesti o raširenosti nasilja nad ženama i djevojčicama. Prema tadašnjoj statistici svaka treća žena u svijetu tijekom svog života bila je žrtva silovanja ili fizičkog nasilja čime se dolazi do brojke od milijarde žena i djevojčica po čemu je kampanja i dobila ime.