U fokusu

12 dana šovinizma

Mislite da seksizam u reklamiranju nije velika stvar? Razmislite ponovno

Mislite da seksizam u reklamiranju nije velika stvar? Razmislite ponovno

Seksizam se zaista impresivno iskazao poslijednjih 12 dana sa prodavačima, časopisima i poslovnim tvrtkama koji su se međusobno natjecali tko će više poniziti, napasti i izvrijeđati žene. FHM je započeo sa modnim prilogom u kojem je savjetovano muškarcima da “nikada ne smiju nositi čarape svoje djevojke/majke/žrtve.” Kada su već mislili da su tržište stjerali u kut odobravanjem rodno uvjetovanog nasilja, pojavio se Virgin Mobile sa reklamom za blagdanski kalendar na svojoj web stranici, na kojoj je slika muškarca koji stoji ženi iza leđa i jednom rukom joj prekriva oči, a u drugoj drži zamotani poklon. Na dnu slike je natpis na kojem piše: “Božićni poklon iznenađenja…. ogrlica ili kloroform?”

 Da ne bi propustio navedene akcije, Zoo Australia se revno priključuje sa slikom na svojoj Facebook stranici prepolovljenog ženskog modela sa pitanjem čitateljima koju polovicu više preferiraju. Razlozi muškaraca koji su glasali za donju polovicu sadrže komentare poput “zato što su dvije rupe bolje nego jedna”, i “zato što nema sposobnost da izražava svoje jebeno mišljenje”. Ostali koji su odabrali gornju polovicu modela navode da “ipak može napraviti sendvič”, dok jedan komentar savjetuje da ukoliko jedna rupa nije dovoljna, lako se može napraviti još jedna.

 Naposlijetku, jedna žena nam je poslala sliku čestitike koju je našla na popustu za trinaestogodišnjakinje na kojoj piše: “Da imaš bogatog dečka, on bi ti poklonio dijamante i rubine. Možda ćeš ga iduće godine imati- kada budeš imala veće cice!”

 Iako se za većinu tih reklama službeno ispričalo, naše isticanje ovog problema predvidljivo su dočekali uobičajeni komentari poput “u čemu je problem/nađite si život/protestirajte protiv nečega što je zaista važno”.  Je li zaista problem što FHM u modnom prilogu o čarapama ubaci šalu o silovanju? Je li velika stvar što čestitka savjetuje mladim djevojkama da moraju imati velike sise kako bi ulovile bogatog dečka?  Bismo li se trebali baviti važnijim stvarima od toga što je Zoo Australia prepolovio ženu na pola i razmatrao koja je polovica bolja? Je li bitno što je Virgin Mobile objavio “šalu” koja olako prikazuje silovanje i nasilje nad ženama?

Kao što je više ljudi istaknulo, bitno je upravo zbog tragičnog slučaja koji se dogodio prošle godine kada je muškarac upotrijebio kloroform i silovao svoju mladu nevjestu nakon što je odbila seks. Bitno je zato što smo dočekali kraj godine u kojoj smo doživjeli ono što se može opisati kao bujica prijava seksualnih napada, pedofilije i zlostavljanja koja se odvijaju već desetljećima, mnogi od njih su ignorirani i opravdavani upravo zbog kulture koja ohrabruje i umanjuje značaj takvih incidenata. Ali, bez obzira na te incidente koji su osvanuli na naslovnim stranicama novina, bitno je zbog 12 tisuća priča žena koje smo skupili ove godine, bolnih i srcedrapajućih svjedočanstava o posljedicama takvih situacija i zločina u stvarnom životu koje ove reklame opravdavaju i ismijavaju.

 Mislite da je ona čestitka samo bezopasna šala? Recite to petnaestgodišnjakinji koja je napisala: “Uvijek se osjećam kao gubitnik ako ne izgledam na određeni način, ako dečki ne misle da sam “seksi” ili “dobra” i nema veze jesam li doktorica ili spisateljica, još se uvijek osjećam kao nitko.”

 Mislite da je FHMova šala o “žrtvi” samo šaljiva smicalica? To ne bi bilo nimalo smiješno ženi koja nam je rekla da se “toliko naviknula na dovikivanja, uvredljive šale i čak uhođenja da više ne reagiram… Bila sam zarobljena od strane muškaraca koji su me priklještili uz zid i zgrabili mi zgobove kako bi pridobili pažnju. Ne možeš izaći van da te netko ne zgrabi.” To je upravo ta normalizacija ideje o ženi žrtvi u masovnoj, popularnoj kulturi nagnala tu ženu da nastavi: “Sramim se što uopće pišem o tome jer se osjećam kao da radim veliku stvar iz ničega.”

 I ne, to nije ni “bezopasno” ni “bezbrižno” kada Zoo Australia časopis “prepolovi ženu na pola kako bi ju dehumanizirao dok ju vi objektivizirate” ili kada se Virgin Mobile našali da je “totalno smiješno da muž toliko onesposobi svoju žena da može s njom činiti što mu se prohtije.” Razmislite jesu  li šale na račun dehumaniziranja žena u javnosti, prikazivanja žena kao seksualnih objekata i žrtava muškaraca ili običnih objekata za jebanje ili zlostavljanje zaista bezopasne? Recite to tajnici koju šef zove “sisata” pred kolegama. Recite to ženi koju je šef pitao pred 30 kolega “depilira li si međunožje voskom.” Recite to djevojčici od 10 godina koja se vraćala kući iz škole kada su je dva starija dečka tražila da im “pokaže sise”. Recite to djetetu od 13 godina koje nije ni razumijelo kada su je dva muškaraca u bijelom kombiju upitala “ima li usku picu.” Recite to ženi koja je prijavila da ju strani muškarci napastvuju “barem jednom tjedno ili češće, bez obzira što sam obukla, gdje sam ili kako se ponašam.” Recite to ženi koja je odbila razgovarati s grupom muškaraca nakon čega su ju naganjali niz ulicu i vikali “silovanje!” Recite to školarki koju “tuče dečko”, a njezini prijatelju ju pitaju “hoće li ostati s njime do maturalne kako bi imala s kime ići.”

 Te žene nikada neće dospjeti na naslovnicu. Ali zamislite da to kažete svakoj od njih i dugo i dobro razmislite o tome što bi vam one rekle, prije nego što dođete meni govoreći da to nije velika stvar.

 

Prevela i prilagodila: Jana Kujundžić