U fokusu

Ekonomisti/ce Velike Britanije pozivaju vladu da izradi Plan F

Mjere štednje dodatno pogađaju žene

Mjere štednje dodatno pogađaju žene

Ekonomisti/ce  iz Velike Britanije pozivaju Vladu da izradi Plan F za rješavanje  nerazmjernog tereta koji se stavlja na žene u pogledu mjera štednje.  Porezna i  socijalna politika koja bi bila  naklonjena ženama nužna je kako bi uspostavila ravnotežu, kažu stručnjaci/kinje iz nezavisne skupine – Women’s Budget Group (WBG), koji/e  su napravili/e  izvješće koje se osvrće na utjecaj stroge politike na različite grupe i obiteljske skupine u Engleskoj.

Izvješće kaže da su žene, naročito samohrane majke i umirovljenice, izgubile mnogo više od muškaraca otkako je u svibnju 2010. na snagu stupila odluka o rezanju  olakšica i javnih usluga.

U ovoj analizi ekonomista/ica  iz WBG-a, sastavljene od strane stručnjaka/inja i akademika, ove dvije kategorije – a u objema su dominantne žene – suočavanju se sa smanjenjem raspoloživog dohotka za više od 10 posto tijekom 2010. -2015. godine, uz napomenu da samohrane majke gube više od 15,6 posto. Izvješće je pokazalo da parovi s djecom gube 9,7 posto dok parovi bez djece gube 4,1 posto. Žene umirovljenice gube 12,5 posto, dok muški umirovljenici gube 9,5 posto, te umirovljenički parovi koji gube 8,6 posto.

Rodno uvjetovan utjecaj mjera štednje pokazuje alarmantnu sliku u pogledu gospodarskog oporavka žena u Engleskoj  što je dovelo do poziva na Plan F – konstruktivnog, ekonomskog plana za smanjenje neproporcionalnog utjecaja mjera štednje koji ‘gura’ mnoge žene u siromaštvo. Analiza se također usredotočila na kumulativne učinke promjena izravnih i neizravnih poreza i rezova na usluge, kao i pogodnosti socijalnog osiguranja. Analiza je uključila već spomenute mjere, kao i mnogo drugih mjera koje čekaju da budu provedene prije sljedećih izbora.

“Ono što nas je pogodilo je činjenica kako u svim skupinama upravo žene najgore prolaze”, kaže profesorica Diane Elson iz WBG-a, sociologinja sa Sveučilišta u Essexu. Stopa nezaposlenosti u Velikoj Britaniji smanjila se kod muškaraca, a porasla kod žena u posljednje tri godine. Na svakih 100 radnih mjesta u privatnom sektoru, 63 pripada muškarcima, a 37 ženama. Rezovi u javnom sektoru smanjili su mogućnosti zapošljavanja žena i otežavaju mogućnost kombiniranja zarađivanja za život i brige o obitelji, čime također povećavaju sve veći jaz u primanjima kod muškaraca i žena”, rekla je Elson. “Naša najveća briga je što će, čak i kad je zabilježen ekonomski oporavak, žene uvijek kaskati za muškarcima i neće ih uspjeti sustići.”

WBG izvješće obratilo je pozornost i na smanjenje poreza koji je trebao pomoći onima s nižim primanjima:  –prag plaćanja poreza na dohodak povećan je na 10.000 funti do kraja 2015. godine – a izvješće je i utvrdilo da 57 posto onih koji će biti na dobitku od ovoga su upravo muškarci, za razliku od 43 posto žena.

Tri-četvrtine dobrobiti ovih promjena će ići na ruku kućanstvima koji ulaze u prag do 10.000 funti, s najboljih 10 posto koji će biti na dobitku 87 funti godišnje, i najsiromašnijih 10 posto koji će biti na dobitku tek 6 funti godišnje. WBG izvješće usporedilo je razdoblje analize s porastom PDV-a u 2011. koje je pogodilo sve u zemlji, zajedno s povećanjem cijena od 10 posto u periodu aktualne Vlade.

“Tijekom posljednjih nekoliko godina primjećujemo zabrinjavajući trend prema rastućoj nejednakosti i zabrinuti smo jer ne vidimo znakove jenjavanja”, kaže Elson. “Nužno je da političke stranke počnu shvaćati što se ovdje događa i da malo temeljitije prouče svoju politiku. Stoga, potreban nam je Plan F.”

 

Prevela i prilagodila Ana Marković