U fokusu

neoliberalna logika da je kontracepcija nadstandard koji se dodatno plaća

Mjere štednje preko leđa žena: poskupljuju kontracepcijske pilule

Mjere štednje preko leđa žena: poskupljuju kontracepcijske pilule

Alessandra Olanow

Slovenski Zavod za zdravstveno osiguranje (Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije) domislio se novog načina štednje. Od sada pa nadalje sve vrste hormonske terapije za sprečavanje trudnoće, poznatije kao kontracepcijske pilule, više neće biti besplatne, prenosi Bilten.

Žene koje žele, odnosno trebaju točno određene kontracepcijske pilule koje im propiše liječnik, a prema Zavodu za zdravstveno osiguranje jednostavno čine “nadstandard”, morale bi ih dodatno plaćati.

Točnije, besplatne nisu niti sada, već su financirane iz doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje. Promjena se sastoji u tome da više ne bi bile sastavni dio univerzalnog zdravstvenog osiguranja, nego bi se morale dodatno plaćati. Jedan od argumenata glasi kako postoje i druge, jednako učinkovite vrste lijekova koje pripadaju istoj terapeutskoj skupini.

Prijedlog je naišao na oštre reakcije, kako stručne, tako i šire javnosti. No, donio je sa sobom i formiranje zanimljive koalicije: podržavaju ga zagovornici mjera štednje i uvođenja tržišne konkurencije, kao i neokonzervativni krugovi koji nastoje redefinirati ulogu žene i obitelji u društvenom životu.

Cijelu analizu pročitajte na Biltenu.