U fokusu

Vjerska evolucija

Mogu li žene u Iranu biti jednake?

Mogu li žene u Iranu biti jednake?

Može li se religija razvijati? Za neke, to pitanje je bogohulno. No, njegov odgovor je ključan za rješavanje još jednog pitanja: mogu li žene u Iranu biti jednake?  

Dvije nedavne izjave iranskih čelnika pokazuju stalnu napetost koja definira život u Iranu.Novoizabrani predsjednik Hassan Rouhani tijekom svoje kampanje obećao je povećanje društvene slobode. Ne tako davno rekao je: “Žene bi trebale uživati ​​jednake mogućnosti, sigurnost i socijalna prava.” Ipak, nakon godinu dana vlasti, status žena u Iranu nije se poboljšao, jer na suprotnom kraju je vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei, koji tvrdi da je ravnopravnost spolova, ” jedna je od najvećih pogrešaka zapadnjačke misli.”  

Iransko patrijarhalno društvo tumači Kuran na tradicionalni način, prema kojem se može iščitati da je muškarcima od Boga dano pravo da podčinjavaju žene. Ipak, neki/e feministički aktivisti i aktivistkinje traže nove interpretacije svetih tekstova. Oni žele mijenjati sustav iznutra, žele progres i istinsku reformu vjeru, evoluciju vjerskog spisa. Te radnje nisu ništa manje nego hrabre.

Abdolkarim Soroush, pripadnik pro-demokratskog pokreta, vjeruje kako je tako nešto moguće. On kaže: “Bog se očituje u svakom povijesnom razdoblju prema shvaćanju čovjeka toga doba. Kuran je napisan od strane čovjeka i otvara mogućnost tumačenja teksta”.

Nakon što Kuran bude oslobođen lanaca dogmi, doći će do ženske slobode. Takav evolucijski stav prema Bogu omogućit će ženama slobodu, a ne partnersko ugnjetavanje.

Ovo nije prvi puta da se predlaže radikalno redefiniranje Kurana; prije više od jednog stoljeća, Bibi Khanum Astarabadi (1858-1921), bila je jedan od pionirki ženskog pokreta u Iranu. U vezi podčinjenog statusa iranskih žena, ona se pitala: “Suosjeća li Bog s ovim dekretom?”

No, što će današnji vjerski vođe poduzeti po pitanju ravnopravnosti spolova? Je li to samo pitanje vremena i razvija li se svijet prema točki jednakosti u kojoj će morati popustiti? Ali, jedno je sigurno: pismenost žena je u velikom porastu, feministički pokret cvijeta i potiče žene svih društvenih i vjerskih skupina ka zajedničkom cilju: slamanju patrijarhata i one se neće smiriti dok ponovno ‘ne dobiju božansku samilost koju zaslužuju’.

 

Prevela i prilagodila Karmela Gajdek