U fokusu

'NIJE GRAD TU DA SUDI'

Molitvi pred bolnicom u Vukovaru pridružila se i predstavnica gradske uprave

Molitvi pred bolnicom u Vukovaru pridružila se i predstavnica gradske uprave

40 dana za život - Vukovar/Facebook

Na Facebook stranici “40 dana za život – Vukovar” objavljene su fotografije otvaranja ovogodišnjeg bdijenja, uz objašnjenje kako je događaju prisustvovala i predstavnica gradske uprave, Ana Živanović.

Kako bismo utvrdile je li Ana Živanović prvom danu molitvenog ciklusa  prisustvovala u svojstvu privatne osobe ili predstavnice Grada, kontaktirale smo Ivana Penavu, gradonačelnika Vukovara. Saznale smo da je Živanović službeno prisustvovala imenovanom događaju, i to, kako nam je Penava objasnio: “Grad Vukovar je otvoren prema raznim inicijativama i propagiranju različitosti mišljenja.”

Na upit misli li on da je moljenje ispred bolnica zapravo kršenje prava pacijentica na privatnost, Penava odgovara “Nisam o tome razmišljao i nisam osoba koja treba odgovarati na ta pitanja. Da je došla neka druga inicijativa, mi bismo također poslali nekoga iz grada da prisustvuje. Svatko treba moći izreći svoj stav i to na način da nikoga ne vrijeđa i da nikome ne prijeti. Nije Grad tu da sudi što je ispravno, a što nije, barem po tom pitanju. “

{slika}

S obzirom da je iz istih fotografija vidljivo da molitelji/ce stoje tik uz bolnicu, odnosno centimetrima udaljeni/e (ako su se odlučili/e nasloniti i malo odmoriti, niti toliko) od fasade poliklinike, kontaktirale smo i Opću županijsku bolnicu Vukovar. Razgovarale smo s pomoćnicom za pravne poslove, Ivanom Azenić Dubravčić, koja nam je rekla kako se članovi inicijative ne nalaze u krugu bolnice, već direktno na javnom putu. “Oni se nalaze ispred zgrade bolnice, na ulici. Od nas nije zatražena suglasnost, niti smo o tome raspravljali. Zabraniti nekome da ispred bolnice nešto radi nema smisla, niti postoji ta mogućnost.”

Na pitanje smatra li da se time krše prava pacijentica, Azenić Dubravčić je odgovorila kako Opća županijska bolnica Vukovar ima četiri ulaza, a molitelji/ce stoje ispred zgrade poliklinike u kojoj nisu ginekološke ambulante. “Ako nekome smeta, postoji prostor za zaobići ih. Kako oni djeluju na nekoga, to ne znam.” – zaključila je Azenić Dubravčić

Opća bolnica Vukovar pozitivan je primjer u smislu provođenja usluga prekida trudnoće na zahtjev žene, stoga je još neobičnije ponašanje i Grada i vodstva bolnice, koji kao da, svojim neprotivljenjem – odobravaju ovaj neokonzervativni pohod na ženska reproduktivna prava.