U fokusu

Crna statistika

Monitoring ubojstava trans osoba

Monitoring ubojstava trans osoba

Projekt monitoringa ubojstava trans osoba 2014 organizacije Transgender Europe pokazuje da je 226 trans osoba ubijeno u posljednjih 12 mjeseci.  Sveukupno, od siječnja 2008. godine, kada je projekt započeo, ubijeno je 1,612 trans osoba.

Šesnaesti Međunarodni dan sjećanja na žrtve transfobije obilježen je proteklog mjeseca, 20. studenog 2014: ovaj dan obilježava se svake godine od 1999. Ovim danom podiže se javna svijest o zločinima iz mržnje počinjenim nad trans osobama, stvara se prostor za javno izražavanje žalosti i istovremeno odaje počast svim ubijenim trans osobama koje bi u suprotnom bile zaboravljene. Obilježavanje je započelo u SAD, ali danas se taj dan obilježava u mnogim dijelovima svijeta.

Projekt The Trans Murder Monitoring (TMM) započeo je u travnju 2009. godine i kroz njega se sustavno prate, prikupljaju i analiziraju izvještaji o prijavljenim slučajevima ubojstava trans osoba širom svijeta.

Najnoviji podaci objavljeni na dan sjećanja otkrivaju ukupno 226 prijavljenih slučajeva ubojstava trans osoba, u periodu od 1. listopada 2013. do 30. rujna 2014.

U većini zemalja, podaci o ubijenim trans osobama ne prikupljaju se sistematski i nemoguće je procijeniti u kolikom broju ima neprijavljenih slučajeva.

Ovi zabrinjavajući brojevi još jednom su pokazali da postoji hitna potreba za reakcijom na nasilje nad trans osobama, kao i potreba za mehanizmima koji će ih štititi. Neke međunarodne trans aktivistkinje/i uvode novi termin “transcid“, kako bi ukazali na stalan rast nivoa strašnog nasilja nad trans osobama i to na globalnom nivou, a koalicija nevladinih organizacija iz Južne Amerike i Europe započela je kampanju “Stop Trans Genocide”.

I dok je dokumentiranje ubojstava trans osoba neophodno da bi se ukazalo na šokantne razmjere kršenja ljudskih prava trans osoba na globalnom nivou, također postoji i potreba za temeljnim istraživanjem različitih aspekata stanja ljudskih prava trans osoba. Organizacija Transgender Europe razvila je projekt monitoringa u istraživački projkat Transrespect versus Transphobia Worldwide(TvT). TvT je komparativan, kvalitativno-kvantitativan istraživački projekt koji pruža pregled  stanja ljudskih prava trans osoba u različitim dijelovima svijeta, daje korisne podatke i razvija alate za komunikaciju s međunarodnim institucijama, organizacijama koje se bave ljudskim pravima, trans pokreta i javnosti.