U fokusu

korisnicima i korisnicama kasne mizerne naknade

Mrsić optimistično: ‘Novac iz Garancije za mlade uskoro će stići’

Mrsić optimistično: ‘Novac iz Garancije za mlade uskoro će stići’

Iako je bilo najavljeno kako će Hrvatska do kraja veljače dobiti preko 60 milijuna eura iz Garancije za mlade, to se do sada nije dogodilo. Kako neslužbeno doznajemo, brojni/e korisnini/e mjera za zapošljavanje iz paketa Garancije za mlade i dalje čekaju svoje mizerne naknade. Međutim, resorni ministar je optimističan.

“Hrvatska još nije dobila novac od Europske unije iz programa Garancije za mlade, jer neke zemlje članice još nisu završile svoje programe i zato Komisija još nije dovršila evaluacijski postupak. No, Hrvatska će, kao i druge zemlje, moći naknadno povući novac, koji je iz svoga proračuna platila za programe iz Garancije za mlade”, izjavio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, koji je u ponedjeljak u Bruxellesu sudjelovao na sastanku Vijeća za Europske unije za zapošljavanje, socijalna pitanja, zdravlje i zaštitu potrošača.

“Hrvatska će dobiti sredstva iz programa Garancije za mlade. Mi ćemo Garanciju priključiti nacionalnom planu reformi koji se u travnju predaje Komisiji i nadam se da ćemo vrlo skoro brzo dobiti odobrenje Komisije za primjenu Garancije za mlade, a onda slijedi i transfer novca”, dodao je Mrsić.

Podsjetimo, Europska unija je namijenila šest milijardi eura za zapošljavanje mladih u svom sedmogodišnjem financijskom okviru od 2014. do 2020. godine. Programom Garancije za mlade želi se pomoći u rješavanju jednog od najvećih problema Unije, goleme nezaposlenosti mladih ljudi, koji su najveće žrtve sadašnje krize. Hrvatska je po nezaposlenosti mladih u samom vrhu, treća je iza Grčke i Španjolske. Hrvatska bi iz tog programa trebala dobiti 128 milijuna eura, a prvih nešto preko 60 milijuna trebala bi dobiti uskoro .

U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti mladih viša od 50 posto, što znači da je svaka druga osoba koja je završila neku razinu obrazovanja u dobi od 15 do 29 nezaposlena.