U fokusu

podrška iz rijeke i poreča

Na kipovima osvanule poruke za besplatan i dostupan pobačaj

Na kipovima osvanule poruke za besplatan i dostupan pobačaj

Anonimno

Anonimne aktivistkinje s primorsko-goranskog podneblja u noći su s 27. na 28. rujna provele gerilsku akciju postavljanja lenti na kipove grada Rijeke s porukama kojima se ukazuje na važnost legalnog i dostupnog pobačaja. Uz veći broj riječkih kipova, u Poreču je kip Majka i dijete osvanuo s natpisom Za besplatne, kvalitetne i dostupne vrtiće i jaslice.

{slika}

U znaku Svjetskog dana akcije za siguran i legalan pobačaj koji se obilježava 28. rujna, ova akcija željala je ukazati na sustavno zanemarivanje i ignoriranje reproduktivnih prava građanki Republike Hrvatske od strane institucija, naročito Vlade i Sabora. Tako su inače nijemi uresi grada Rijeke, poput popularnog Hodača Ivana Kožarića na Korzu, postali zagovornici feminističke agende za reproduktivna prava svih žena. Porukama je obuhvaćen cjelokupni kontekst koji pravo na pobačaj podrazumijeva – javno dostupno zdravstvo i školstvo, sigurni poslovi te kvalitetni i javno dostupni vrtići.

{slika}

Akcija predstavlja uvod u prosvjed “Za besplatan i dostupan pobačaj” 28. rujna u Zagrebu na Cvjetnom trgu, s početkom u 18 sati, na kojem će se okupiti zagovarateljice i zagovaratelji ‘prava na pobačaj’ sa svih strana Hrvatske.