U fokusu

fAKTIV: Noćni marš - 8. mart

Na noćnom maršu branimo naša seksualna i reproduktivna prava!

Na noćnom maršu branimo naša seksualna i reproduktivna prava!

Kristina Josić

Nakon odluke Ustavnog suda koji je odbacio prijedlog da se postojeći zakon koji regulira pravo na pobačaj proglasi neustavnim te prebacivanja odgovornosti na Hrvatski sabor, zatraživši od njega da u roku od dvije godine donese novi zakon o pravu na pobačaj, reagirao je i Feministički kolektiv fAKTIV.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti: 

Prosvjedni marš koji se održava drugu godinu zaredom, a čija je ovogodišnja glavna tema borba za ugrožena seksualna i reproduktivna prava žena, posebno pravo na pobačaj. Okupljanje počinje u 18 sati na Trgu žrtava fašizma, a povorka prema Zrinjevcu kreće do 18.30. 

Danas objavljena odluka Ustavnog suda da odbaci zahtjev Hrvatskog pokreta za život i obitelj i udruge “U ime obitelji” za ocjenu ustavnosti važećeg tzv. Zakona o pobačaju ne znači previše za zaštitu prava žena ako se pogledaju preporuke Zakonodavcu, koje u ovoj političkoj klimi otvaraju mogućnost uvođenja savjetovanja prije pobačaja, što se u drugim zemljama pokazalo pogubnim za pravo žene na izbor i otvorilo prostor za ulazak anti-choice organizacija u javne bolnice

{slika}

Udruga “U ime obitelji” već je najavila da će nastaviti raditi na izmjeni Zakona, a spominjao se i novi referendum, tako da nas u sljedeće dvije godine čeka teška borba za ionako krhka seksualna i reproduktivna prava žena. Poručujemo da ćemo pratiti svaki sljedeći potez, inzistirati na transparentnosti i raditi na razotkrivanju laži o pobačaju. Intervenirat ćemo i tražiti bolju i adekvatniju zaštitu reproduktivnih i seksualnih prava, kao i upozoravati na ionako loš socijalni i ekonomski položaj žena. Noćni marš je samo prvi korak! 

U skladu s netransparentnom vanjskom politikom Vlade na čelu s ministrom D.I. Stierom i njegovom novom desnom rukom Ladislavom Ilčićem uvaljuju nam se najkonzervativnije politike nad kojima se zgraža čak i europska demokršćanska parlamentarna većina. To nisu ni politike, već fašističke manipulativne metode koje žene pokušavaju svesti na obezvrijeđene ropkinje bez prava glasa – na ‘inkubatorice’ nacije i ‘proizvođačice’ obespravljene radne snage i topovskog mesa. I još k tome se licemjerno pozivaju se na “volju birača”. 

 Poručujemo: E, pa nećete!  Nećete nas niti prevariti, niti zastrašiti, niti ćemo vam to dopustiti!