U fokusu

ne znači ne

Na primjeru krađe od pijanih muškaraca komičarka pokušala objasniti što znači pristanak

Na primjeru krađe od pijanih muškaraca komičarka pokušala objasniti što znači pristanak

Komičarka Alice Brine s Novog Zelanda ovog je ljeta pročitala naslov u medijima o nedavnom slučaju silovanja i odlučila je reagirati tako što je na društvenim mrežama podijelila vrlo jednostavnu analogiju, koja je podijeljena oko 90.000 puta. 

Naime, jedna je mlada žena pred sud dovela silovatelja. “Pravosudni sustav u Novom Zelandu smatra da je branitelju u ovom slučaju dozvoljeno tvrditi kako “iako je žrtva silovanja rekla jasno ‘NE’… vjerojatno nije to uistinu mislila”, objasnila je Brine svoju reakciju i pokušala objasniti koliko je to pogrešno.

“Počet ću ići kući s jako pijanim momcima i krasti im sve što imaju. Sve što posjeduju. Iako to neće biti moja greška… oni su bili pijani. Trebali su znati bolje. Izvući ću se u 90% slučajeva, ali onda kad me jedan hrabri muškarac izvede pred sud zbog toga, tvrdit ću da nisam bila sigurna je li on to stvarno mislio kad je rekao ‘nemoj ukrasti moj Audi’. Jednostavno nisam bila sigurna je li on to stvarno mislio. Rekla sam ‘Mogu li ukrasti tvoj Gucci sat?’. On je rekao ‘Ne’, ali ja jednostavno nisam bila sigurna je li on to uistinu mislio. Bio je pijan. Donio je to na sebi. Trebali ste vidjeti kako je bio odjeven u klubu, skupe košulje i cipele. Kakvu poruku on šalje s tim!? Mislila sam da želi da dođem i sve to ukradem. Tražio je to. Kad mi je rekao da ne mogu uzeti sve što posjeduje, ja samo nisam znala znači li to baš to. ‘Ne’ nije dovoljno objektivno, može značiti bilo što”, napisala je na svom Facebook profilu Brine.