U fokusu

Prevencija nasilja u vezama kroz glazbu i audio-vizualne medije

Nacionalni festival za mlade ‘Pokreni promjenu’ u Bjelovaru

Nacionalni festival za mlade ‘Pokreni promjenu’ u Bjelovaru

Festival kojem je cilj osnaživanje mladih za prevenciju nasilja u vezama kroz glazbu i audiovizualne medije, u organizaciji CESI, Udruge Budem, Komercijalne i trgovačke škole i Grada Bjelovara održat će se u četvrtak, 13. lipnja, od 10 sati u Bjelovarskom kazalištu.

Nasilje u mladenačkim vezama jedan je od najraširenijih oblika nasilja kod mladih. Podaci prošlogodišnjeg CESI istraživanja među mladima govore da je 71% mladih u dobi od 16 do 26 godina u vezi ili su imali iskustvo veze, a 58% njih izjavljuju da su doživjeli neki oblik nasilnog ponašanja u vezama. 70% mladih su doživljavali takva ponašanja kroz duži vremenski period.  Najčešće se radi o psihičkom nasilju koje uključuje kontrolirajuće i posesivno ponašanje, izrazitu ljubomoru i ucjene. Svaku petu mladu osobu partner/ica često provjerava i inzistira znati gdje je i što radi. 1 od 5 mladih doživljava izrazito ljubomorno ponašanje, a 17% mladih doživjelo je, u više navrata, da partner/ica kontrolira i provjerava njihov mobitel.

Glazba i audiovizualni mediji imaju bitnu ulogu u životu mladih i snažan utjecaj u procesu odrastanja. Međutim, rijetko prenose vrijednosti ravnopravnosti muškaraca i žena te poštivanja raznolikosti u društvu. Tekstovi ljubavnih pjesama često donose stereotipe romantične ljubavi, a seksizam u tekstovima pjesama i seksualizirane slike žena i muškaraca u glazbenim spotovima prenose štetne rodne stereotipe koji pridonose seksističkoj kulturi koja vodi do nasilja nad ženama.

Škole koje su sudjelovale u projektu nastojale su to promijeniti i kreirati pjesme koje prenose poruku o važnosti rodne ravnopravnosti i kvalitetnih veza. Na festivalu će bit će prikazano 6 glazbenih spotova koje su učenici i učenice pripremile u okviru projekta. Osim toga gledat ćemo monologe i kratke predstave koje su pripremili i izvode učenici i učenice srednjih škola te kazališnu predstavu “Hotel mrtvih žena” u kojoj  likovi žena iz književnih djela: barunica Kasteli, Ana Karenjina, Ofelija, Ema Bovary, Lucija Stipančić, Antigona i dr. progovaraju o svojim životima, ali i tome kako ih vide čitatelji i čitateljice danas.

Predviđena je podjela promotivnih i edukativnih materijala te pisanje poruka o važnosti rodne ravnopravnosti, kvalitetnih veza i prevenciji nasilja u vezama mladih kod Paviljona u Bjelovaru.

U proteklom periodu provedeno je istraživanje, osmišljen je kurikulum za edukaciju profesora/ica i 39 nastavnica je osposobljeno za rad koristeći inovativan pristup blizak mladima temeljen na audiovizualnim medijima i glazbi te su održane edukacije za učenike i učenice. Nakon toga su grupe mladih u suradnji sa stručnjacima/injama pripremale svoje pjesme i glazbene spotove koji bi trebali promovirati kvalitetne i ravnopravne odnose između muškaraca i žena.

Projektne aktivnosti se osim u Hrvatskoj, provode u Španjolskoj, Sloveniji, Poljskoj, Grčkoj i na Cipru, a predstavnici/e mladih i profesorice/i će imati priliku razmjenjivati iskustva na konferenciji u Barceloni.