U fokusu

Kažnjavanje onih koji_e prijave negativno iskustvo u zdravstvenom sustavu

Najava ministra Kujundžića izravna je prijetnja pacijentima i pacijenticama

Najava ministra Kujundžića izravna je prijetnja pacijentima i pacijenticama

Udruga Roda izrazila je zabrinutost zbog izjave ministra zdravstva Milana Kujundžića nakon sjednice Vlade na Hvaru u petak, 26. listopada jer smatraju da je izjava ministra izravna prijetnja svim pacijentima_icama koji_e su doživjeli_e negativno iskustvo u zdravstvenom sustavu. 

Naime, na upit novinara vezan uz inspekcijski nadzor koji je poslan hrvatskim bolnicama, ministar je odgovorio: “Sto puta sam rekao, zakon je jednak za sve, treba analizirati i vidjeti. Gdje god postoji krivica, treba sankcionirati. Kao i one koji su prijavljivali ljude koji nisu počinili pogreške.”

Priopćenje Roda vezano uz spornu izjavu prenosimo u cijelosti: 

Podsjećamo da su sve prijave koje je udruga Roda primila i objavila anonimne, bez podataka koje mogu identificirati osobe koje su te priče i napisale. Podsjećamo i na to da Zakon o zaštiti prava pacijenata jamči pacijentima_icama pravo na pritužbu i zaštitu, kao i na to da i političari_ke – a posebice saborska zastupnica čiju slobodu govora štiti institut saborskog imuniteta – i udruge i novinari_ke, imaju zakonsko pravo u javnosti iznositi informacije i tvrdnje u svrhu obrane nekog prava i zaštite javnog interesa, bez straha da će ih se zbog toga sankcionirati. Radi se o temeljnim demokratskim standardima naše države koje bi svaki ministar u hrvatskoj Vladi trebao biti u stanju razumjeti i poštovati.

Stoga nam je jasno da je ministar tom izjavom imao namjeru zastrašiti, a time i spriječiti građanke i građane, ali i udruge koje zastupaju njihove interese, da se u budućnosti aktivno založe za svoja prava na kvalitetnu zdravstvenu zaštitu putem prijave nepravilnosti i javnog dijaloga sa zdravstvenim institucijama.

Smatramo da je ministrova najava da će se sankcionirati žene koje su prijavljivale svoja traumatična iskustva u akciji #PrekinimoŠutnju vrlo opasna  – ona predstavlja grubo kršenje prava pacijentica da prijave nepravilnosti i  nejednakosti u liječenju i to u društvenom ambijentu gdje je povjerenje građana_ki u mogućnost dobivanja pravne zaštite u odnosu na zdravstveni sustav i tako izuzetno nisko. Pritom je ovaj opasan presedan u zdravstvu jedinstven – u drugim sektorima, kod anonimnih prijava nepravilnosti, poput prijave neizdavanja računa, ili prijava prekršaja u prometu, nigdje se ne traži odgovornost prijavitelja u slučaju da se nakon istrage ne ustanove nepravilnosti.

Ovo nije potez ministra koji želi riješiti golem problem zdravstvenog sustava, ovo je izjava osobe koja želi sankcionirati građanke i građane koji se usude prijaviti probleme. Politička kultura većine europskih zemalja, dapače, bila bi takva da nakon ovakve izjave premijer zatraži ostavku ministra.

Naime, ova izjava ukazuje na to da ministru nije u prvom planu sistemsko rješavanje ogromnog problema na koji je ukazalo tisuće žena, i to tako da se detektiraju i otklone slabe karike u sustavu. Slabe karike sustava uključuju nedostatno informiranje i uključivanje pacijentica u odlučivanje o medicinskim zahvatima, manjak lijekova, manjak zdravstvenog osoblja te, što je posebno zastrašujuće, raširena mizoginija u liječničkoj profesiji i hrvatskim zdravstvenim ustanovama. Upravo je zato udruga RODA zatražila od premijera i ministra donošenje Akcijskog plana za zaštitu zdravlja žena, a ne istrage i sankcije za pojedinačne zdravstvene djelatnike ili institucije. 

Rješavanje ovog problema zahtijeva kompetentno upravljanje zdravstvenim sustavom. Očito je da ministar Kujundžić te upravljačke kompetencije nema, budući da mu pred očima nije sistemska promjena, već kratkoročno ganjanje pojedinačnih krivaca, kako među liječnicima  tako i među pacijenticama, kao i njihovo zastrašivanje. Na kraju, ministrova izjava je izdaja tisuću žena iz cijele Hrvatske koje su svoje intimne priče podijelile s javnosti da bi osvijestile društvo na ovaj osjetljiv i sveprisutan problem – te još jedna potvrda da žene ne mogu imati povjerenje da će nadležne osobe i institucije u ovoj državi njihovo dostojanstvo i dobrobit staviti na prvo mjesto.

Želimo vjerovati kako će na ovu izjavu reagirati i Predsjednik vlade i ostali dužnosnici_e, te kako će se konkretnim mjerama uključiti u donošenje Akcijskog plana i onemogućavanje izjava i postupaka kakve posljednjih dana slušamo od ključnih protagonista zdravstvenog sustava.