U fokusu

Bolest ubije oko 275.000 žena svake godine u siromašnim zemljama

Najavljeno smanjenje cijene cjepiva protiv HPV-a za siromašne zemlje

Najavljeno smanjenje cijene cjepiva protiv HPV-a za siromašne zemlje

Dvije tvrtke koje proizvode cjepiva protiv raka grlića maternice prošlog su mjeseca najavile  smanjivanje cijene najsiromašnijim zemljama svijeta ispod pet dolara po dozi, te tako omogućiti milijunima djevojaka zaštitu od smrtonosne bolesti.

Zahvaljujući papa testu, smrtonosni rak grlića maternice je danas gotovo nepoznat u bogatim zemljama. Međutim, ova bolest ipak ubije oko 275.000 žena svake godine u siromašnim zemljama gdje su papa testovi nepraktični, a cjepiva za prosječne žene skupa. Smanjenje cijena bi moglo dovesti do značajnog napretka zdravlja žena.

Ova ponuda je nastavak je trenda koji je počeo u prošlom desetljeću s lijekovima za AIDS. Naime, farmaceutske kompanije, pod pritiskom javnosti da zarađuju nad patnjama i mrću drugih, omogućile su niže cijene za njihove najnovije proizvode dok god kupci/kupkinje (odnosno donatori/ice) garantiraju velike narudžbe i plaćaju za njih.

Svjetska zdravstvena organizacija vršila je pritisak na farmaceutske tvrtke kako bi zaštitila zdravlje majki, stoga je pozdravila vijesti kao ‘dobar korak za žene i djevojke’.

Kada je nova cijena predstavljena, profesor ginekologije na stanfordskom medicinskom fakultetu, koji je bio pionir u sprječavanju raka grlića maternice u siromašnim zemljama, doktor Paul D. Blumenthal poručio je kako je ovo ‘dobra vijest za djevojke i žene i njihove obitelji’.

Najniže cijene – 4.50 dolara za cjepivo tvrtke Merck – Gardasil, te 4.60 dolara za cjepivo tvrtke Glaxo Smith Kline – Cervaix, su bile ispregovarane cijene preko GAVI Saveza koji je stvoren 1999. sa stipendijom od Billa i Melinde Gates, da bi dostavili što više tih cjepiva siromašnim dijelovima svijeta.

Niske cijene će prvo biti primijenjene na nekoliko milijuna doza za demonstraciju projekata u Keniji, Gani, Laosu i Madagaskaru, no Dr. Seth Berkley koji je šef fondacije Gatesa, se nada da će do 2020. godine 30 milijuna djevojaka u 40 zemalja dobiti cjepivo po toj cijeni ili još jeftinije.

Cjepivo se mora držati na hladnom, a tri doze se obično daju tijekom šest mjeseci – to su uvjeti koji otežavaju primjenu tog cjepiva u siromašnim zemljama.

Cjepivo košta oko 130 dolara po dozi u SAD-u. Najniža cijena koju je bilo koja vlada ispregovarala, tvrdi Dr. Berkley, je 13 dolara koje plaća Panamerička zdravstvena organizacija.

Budući da Latinska Amerika uključuje miks siromašnih i srednjih zemalja po prihodu, proizvođači ne nude najniže cijene tamo. Savez subvencionira trošak cjepiva za najsiromašnije nacije u Africi, Aziji i drugdje, a subvencije se smanjuju kako se nacije bogate.

{slika}

Cjepiva štite protiv sojeva papilovirusa ili HPV-a koji uzrokuju 70 posto raka grlića maternice. Cjepivo tvrtke Merck sprječava i genitalne bradavice koje uzrokuje povezani virusni soj.

Gardasil i Cervarix su čak davani djevojčicama od 9 godina što je uzrokovalo kontroverze u SAD-u zbog straha mnogih roditelji od nuspojava. Neki od njih brinu i da će djevojke vidjeti cijepljenje kao odobravanje sexa u mladoj dobi. Velika većina djevojaka u SAD-u nije cijepljena.

U Australiji je cjepivo bilo dobro prihvaćeno, te je studija pokazala znatan pad u abnormalnosti grlića maternice, a abnormalnosti su preteča raka kod mladih djevojaka. Tijekom pet godina od početka cijepljenja, slučajevi bradavica smanjili su se za 93 posto među ženama i djevojkama mlađima od 21 godine.

Usprkos uzbuđenju u svjetskim zdravstvenim agencijama, “Doktori bez granica” nazvali su ovu vijest “razočaravajuću” uz objašnjenje da bi cijene trebale biti još niže. “Zašto farmaceutske tvrtke još uvijek stvaraju profit preko leđa najsiromašnijih država?” upitala je Kate Elder koja je specijalistica za smjerove cijepljenja i za milosrđe.

HPV cjepiva su razvijena novcem poreznih obveznika, većinom iz Nacionalnih instituta zdravlja, rekla je Elder, a kompanije Glaxo i Merck su već pobrale milijune dolara profita od njih.

Cjepivo za bolest boginja, izumljeno prije 50 godina, koštalo je samo 25 centi da bi se proizvelo. Elder je rekla kako vjeruje da bi HPV cjepiva mogla biti napravljena za 1 dolar po dozi. Doduše, priznala je da je njen jedini dokaz za to neslužbena izjava stručnjaka iz Panameričke zdravstvene organizacije.

Glasnogovornica organizacije odbila je raspravljati o procjenama troškova proizvodnje, jer se pregovori o tom pitanju nastavljaju.

Dr. Julije Gerberding, bivša direktorica Centra za kontrolu i prevenciju bolesti i sadašnja predsjednica Merckovog odjela za cjepiva, rekla je kako 4.50 dolara cijena Merckovog troška, no bez prethodnih istraživanja, marketinga ili drugih troškova koji postoje.

Cijena je ono što izračunamo kao naš trošak dobara – možemo smanjiti za nekoliko centi, ali ne više. Kako proširujemo količinu, cijena po jedinici se može sniziti. Naša namjera je prodati GAVI po cijeni koja ne donosi profit Mercku” rekla je.

Glaxo je u srijedu odbio raspravljati o troškovima proizvodnje, no rekao da su uvijek bili na prvom mjestu ljestvice dostupnosti ljekova, ljestvice koja je nastala 2008. godine i mjeri koliko farmaceutske kompanije učine cjepiva dostupna siromašnima. Predstavnik kompanije rekao je da neće dobiti profit na cjepivu po novoj cijeni.

Dr. Peter J. Hotez, predsjednik Sabin insituta za cjepiva, izjavio je da ova cjepiva moraju koštati više od cjepiva za velike boginje, jer ova cjepiva sadrže virusne čestice koje su nastale rekombinacijom DNK, a ne tehnikom u kojoj se virus uzgoji u stanici i onda ubije. Također, ovo cjepivo štiti od više HPV sojeva, dok postoji samo jedan soj velikih boginja.

Dr. Berkley kaže da su ovo najviše cijene koje mogu biti, te da očekuje da će padati s obzirom na to da su naručeni milijuni doza i s obzirom na to da suparnički tvorci cjepiva iz Indije i Kine ulaze na tržište. Druge kompanije, uključujući Institut za serume Indija koji je najveći svjetski proizvođač cjepiva, razvijaju cjepiva za papilovirus, no trenutno samo kompanije Glaxo i Merck imaju odobrenje od Svjetske zdravstvene organizacije.

Dr. Berkley je rekao da je savez već pregovarao oštro padanje cijena za pentavalentno cjepivo koje štiti protiv difterije, tetanusa, hripavca, hepatitisa B i virusa gripe tipa B.

Ta injekcija košta oko 30 dolara u bogatim zemljama, a savez ih je prvo počeo kupovati po 3.50 dolara. “Sada smo ju snizili na 1.19 dolara” rekao je Dr. Berkley.

Prevela i prilagodila Ela Naranđa