U fokusu

Napadi se opisuju kao "masakr"

Najgora noć nasilja u Turskoj do sada

Najgora noć nasilja u Turskoj do sada

Interventne jedinice turske policije sinoć su upale u prosvjedni kamp u parku Gezi. Vodenim topovima, suzavcem i gumenim mecima protjerali su prosvjednike/ice koji su na prostoru parka podigli svoje šatore i organizirali prosvjedni kamp. Policija je brzo izbacila prosvjednike/ice iz kampa, no oni su zatim podigli barikade na brojnim sporednim ulicama te su tamo izbili sukobi.

Svjedoci u razgovoru za BBC ističu kako je ovo bila najgora noć nasilja do sada. Podsjetimo, anti-vladini prosvjedi protiv premijera Erdogana i vladajuće stranke počeli su prije 18 dana.

Nakon što se proširila vijest da je policija upala u Gezi, izbili su sukobi diljem Istanbula. “Prosvjednici/ice su podizali kamene blokove s nogostupa i rušili ograde kako bi podigli barikade”, navodi BBC-jev novinar. 

Žestoki sukobi izbili su u blizini metro stanice Fikirtepe, kao i na prostoru Siraselvilera gdje je policija napala prosvjednike/ice suzavcem i vodenim topovima kako bi ih spriječili da ne dođu do Taksima. Kasnije tijekom noći blokirane su glavne prometnice u gradu – D-100 i TEM. Specijalna policijska vozila kreću se ulicama Istanbula, a pojedini navodi govore kako je uključena i vojna policija. 

Dok je policija napadala prosvjednike u Istanbulu, tisuće su izašle na ulice Ankare u znak potpore s demonstrantima/icama. Konfederacija sindikata radnika u javnom sektoru (KESK) najavila je štrajk diljem zemlje za sutra, dok se ostale sindikalne organizacije spremaju na isto.

Turski premijer Erdogan s jedne strane nastoji oslabiti i podijeliti prosvjednike/ice sastajući se s pojedinim predstavnicima kojima nudi navodne ustupke kao što je odgoda izgradnje u parku Gezi, dok s druge strane sve žešće koristi silu protiv prosvjednika – prvo su agresivno napadnuti prosvjednici na Taksimu ovog utorka, a sinoć je ista mjera primijenjena i na prosvjednike/ice u parku Gezi.