U fokusu

Organizacija Planned Parenthood ostaje bez značajnih financijskih sredstava

Najranjivije stanovnice SAD-a mogle bi ostati bez zdravstvene skrbi

Najranjivije stanovnice SAD-a mogle bi ostati bez zdravstvene skrbi

Planned Parenthood / Facebook

Planned Parenthood i druge organizacije napuštaju jedini javno financirani program reproduktivne zdravstvene skrbi i najavljuju daljnju borbu

Početak provedbe propisa (čini ih set od 25 zakona) koje je u svibnju ove godine uvela Trumpova administracija, a kojim je osiguran i zaštićen “priziv savjesti” u zdravstvenoj skrbi (gag rule), već je doveo do opasnih rezultata kojima su daljnje ugrožena zdravstvena prava pacijentica u SAD-u. Nakon što je prošlog tjedna odbijena žalba koju je na nove propise podnijelo nekoliko organizacija za reproduktivna prava, iz Planned Parenthooda, najpoznatije organizacije posvećene zaštiti i osiguravanju reproduktivnih prava u SAD-u, u ponedjeljak je objavljeno kako moraju prekinuti s provođenjem jedinog federalnog programa za planiranje obitelji (Title X) kroz koji su dobivali_e 60 milijuna dolara godišnje, dok je ukupan budžet za korisnice ovog programa diljem SAD-a iznosio 286 milijuna dolara.

Obistinila su se predviđanja kako je gag rule motiviran višedesetljetnim nastojanjima Republikanaca da ukinu financiranje programa koji je jedini osiguravao reproduktivnu zdravstvenu skrb milijunima siromašnih i obespravljenih žena. Novac iz ovog programa nikada nije bio korišten za postupak pobačaja, s obzirom na to da se većina država pozivala i poziva na Hyde Amandment i odriče federalnog financiranja postupka pobačaja unutar Medicadea [javno financiranog zdravstvenog osiguranja]. Klinike Planned Parenthooda pružaju usluge za oko 40 posto od 4 milijuna najranjivijih stanovnica SAD-a, od kojih je velik dio nastanjen u ruralnim područjima, a koje su se oslanjale na njihov program kroz koji su im bile plaćene zdravstvene usluge poput prevencije i praćenja tumora, testiranja za spolno prenosive bolesti, papa-testa, lijekova, kontracepcije i prenatalne skrbi. Ta sredstva će sada biti usmjerena na religijske grupe koje promoviraju apstinenciju i “prirodne metode planiranja obitelji”. 

Nakon uvođenja novih propisa, organizacija Planned Parenthood nije odmah napustila Title X, no prestala je koristiti novac iz ovog programa i počela se oslanjati na ograničena hitna sredstva. Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi (Health and Human Services – HHS) je zahtijevalo da primatelji_ce sredstava za program Title X pošalju detaljan plan rada koji mora biti usklađen s novim propisima, na što Planned Parenthood ne pristaje. 

Sadašnja izvršna direktorica Planned Parenthooda Alexis McGill Johnson izjavila je: “Trumpova administracija targetira pružatelje zdravstvene skrbi s namjerom ukidanja dostupne kontracepcije i drugih usluga reproduktivne skrbi  i prisiljava nas da pacijenticama prešućujemo informacije. Kada imate ovakav neetičan zakon kojim će se ograničiti što pružatelji_ce zdravstvene skrbi smiju govoriti svojim pacijenticama, jako je važno da ne pristanemo na takav program”. 

Prognoze su mračne, a većina smatra da je pitanje vremena kada će se klinike Planned Parenthooda početi zatvarati. Bez sredstava iz programa Title X sigurno će odmah doći do rezova, skraćivanja radnog vremena i općenito smanjenja dostupnosti javno financirane reproduktivne skrbi. A ako se ukinu klinički centri Planned Parenthoda, druge klinike koje primaju sredstva iz programa morale bi povećati prijem pacijentica za 70%, upozoravaju iz Guttmacher Instituta (koji podržava pravo na pobačaj).

I druge organizacije su najavile napuštanje programa Title X, a do sada je svoj prekid korištenja obznanila jedina organizacija koja koristi program u državi Maine – Maine Familly Planning

Planned Parenthood će zajedno s drugim zdravstvenim organizacijama u oko 20 saveznih država nastaviti ulagati žalbe i osporavati gag rule u sudnici. U Kaliforniji je  zakazana sudska rasprava tijekom zadnjeg tjedna u rujnu, a do tada Ministarstvo ima pravo provoditi nove propise.

Pratite na: https://www.istandwithpp.org/no-gag-rule