U fokusu

utjecaj kampanje

Nakon #MeToo pokreta, žene u Americi prijavljuju manje slučajeva seksualnog uznemiravanja

Nakon #MeToo pokreta, žene u Americi prijavljuju manje slučajeva seksualnog uznemiravanja

Od neželjenog dodirivanja do traženja seksualnih usluga, žene u SAD-u kažu da trpe manje seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu nakon što je pokret #MeToo doveo to pitanje u prvi plan, ali seksizam se povećao, objavili su istraživači/ce u srijedu.

Pokret #MeToo počeo je 2017. godine u SAD-u kao odgovor na optužbe za seksualno zlostavljanje i uznemiravanje u Hollywoodu te ohrabrio žene širom svijeta da ispričaju svoja iskustva verbalnog zlostavljana, seksualnog uznemiravanja ili silovanja.

Američki istraživači/ce koji su u rujnu 2016. ispitali više od 500 žena te isto ponovili u rujnu 2018. godine, otkrili su da je broj prijavljenih slučajeva seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu pao, što je znak da je #MeToo pokret imao utjecaja.

“Stvarno su dobre vijesti da su žene manje seksualno zlostavljane. Muškarci se više boje upustiti se u prisiljavanje i neželjenu seksualnu pozornost”, kaže Stefanie Johnson, jedna od autorica članka objavljenog u časopisu PLOS ONE. “Neke žene bi napustile svoj posao zbog toliko negativnih iskustava. A ako to manje vidimo, to omogućava većem broju žena da ostanu na radnom mjestu”, rekla je za Thomson Reuters Foundation.

Udio žena koje su prijavile da su prisiljavane na seksualne radnje pao je na 16 posto u 2018. godini s 25 posto u 2016., pokazalo je istraživanje. Izvješća o neželjenoj seksualnoj pozornosti – kao što je neprimjereno diranje – pala su na jednu od četiri prošle godine od oko dvije trećine ispitanica u 2016. godini, navodi se u izvješću.

Međutim, gotovo sve žene ispitane 2018. godine izjavile su da su doživjele seksizam, u usporedbi sa 76 posto žena u 2016. godini, navodi se u izvješću.

Johnson, izvanredna profesorica na Sveučilištu Colorado Boulder u SAD-u, izjavila je da povećanje neprijateljstva prema ženama može biti reakcija protiv #MeToo pokreta.

Nekoliko žena koje su intervjuirane za studiju rekle su da se manje stide i da ne krive sebe kada su bile uznemiravane znajući da su druge žene prošle kroz slična iskustva, dodala je. “Ako žene doživljavaju uznemiravanje na radnom mjestu, sada se osjećaju sigurnije govoriti o tome”, navodi Johnson.

Prema podacima UN-a, svaka treća žena doživjela je fizičko ili seksualno nasilje, uglavnom od strane nekoga koga poznaju. UN-ova Međunarodna organizacija rada usvojila je sporazum protiv nasilja i uznemiravanja na radnom mjestu u lipnju, potaknuta #MeToo pokretom.