U fokusu

Nakon pada Vlade, samoraspušten i Hrvatski sabor

Nakon pada Vlade, samoraspušten i Hrvatski sabor

Hina

Hrvatski je sabor u ponedjeljak sa 137 glasova donio odluku o samoraspuštanju koja na snagu stupa 15. srpnja.

Protiv je glasovalo dvoje zastupnika, a jedan je ostao suzdržan. 

Od 15. srpnja počet će teći ustavni rokovi za prijevremene parlamentarne izbore, koji se po Ustavu moraju održati najmanje 30, a najviše 60 dana od raspuštanja Sabora.

Odluku o datumu održavanja izbora donosi predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, koja je nakon prošlotjednih konzultacija s predstavnicima parlamentarnih stranaka kazala kako su gotovo sve stranke suglasne da se izbori održe početkom rujna.

Kada je pala Vlada

Podsjećamo, u četvrtak 16. lipnja Hrvatski sabor iskazao je u poslijepodnevnim satima nepovjerenje Tihomiru Oreškoviću, time je pala i hrvatska Vlada. Za odluku o iskazivanju nepovjerenja premijeru Oreškoviću glasovalo je 125 zastupnika i zastupnica, 15 ih je bilo protiv, a dva suzdržana.

Nepovjerenje Tihomiru Oreškoviću izglasano je samo dan nakon što je ostavku na mjesto Prvog potpredsjednika Vlade dao Tomislav Karamarko.

A gdje je Karamarko?

Tomislav Karamarko dao je ostavku na dan kada je Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa donijelo odluku kako je Karamarko u sukobu interesa jer njegovi privatni interesi mogu utjecati na njegovu nepristranost u obavljanju javne dužnosti, kao i da zbog potencijalnog sukoba interesa ne može sudjelovati u procesima donošenja odluka vezanim uz arbitražne postupke koji se vode između Hrvatske i MOL-a, kao niti u donošenju odluka koje se odnose na Inu.

Prilikom davanja ostavke odluku Povjerenstva nazvao je “napola nakaradnom” jer podsjeća na verbalni delikt i ustvrdio da je isforsirana pritiskom. Najavio je da će se zbog toga obratiti Upravnom sudu.

Po prestanku nespojive dužnosti u Vladi, Karamarko je ostvario pravo da se vrati na zastupničku dužnost, pa je i podnio takav zahtjev. Mandat bi mu se zakonskim automatizmom “odmrznuo” čak i da je Sabor odlučio ne podržati njegov povratak u saborske klupe jer ga je osvojio na parlamentarnim izborima. Unatoč toj činjenici, protiv izvješća MIP-a glasovalo je devet zastupnika iz Mosta i Živog zida, a jedan je zastupnik ostao suzdržan.

Tomislav Karamarko, najvio je obraćanje javnosti danas oko 18 sati.