U fokusu

Sve učestaliji i češći

Napad na splitske LGBT aktiviste

Napad na splitske LGBT aktiviste

Ivica Profaca/CroL

U nedjelju na zabavi “Prvi dan lita”, organiziranoj na platou kod splitskog Gusara, napadnuta su dvojica aktivista udruge Rišpet. Prema priopćenju jednog od napadnutih, Ljubomira Mateljana koji je ispred Rišpeta organizirao ovogodišnji Split Priđe, grupa muškaraca je u nedjelju oko 3,45 sati nasrnula na Tomislava Ladišića.

S ciljem da ga zaštiti, Mateljan  je i sam dobio niz udaraca šakama i nogama po tijelu i glavi. Sve su prijavili policiji koja traga za napadačima. Nije još utvrđeno da li je do napada došlo isključivo zbog toga što su Mateljan i Ladišić prepoznati kao aktivisti Rišpeta ili o napadu nasilnika u kasne sate.

Povodom ovog napada lezbijska grupa Kontra i LGBT udruga Rišpet iz Splita upozorile su na sve učestalije napade na pripadnike i aktiviste LGBT zajednice u Splitu te su zatražile da državne institucije što prije pronađu i adekvatno sankcioniraju sve počinitelje napada na LGBT osobe u tom gradu.

Podsjetili su i kako smatraju da je zakonodavac pogriješio kada je u novom Kaznenom zakonu posve ukinuo kazneno djelo nasilničkog ponašanja, koje je imalo vrlo važnu ulogu u sankcioniranju nasilničkog ponašanja iz mržnje. Traže da se takva odredba ponovno vrati u Kazneni zakon kako bi se počinitelji napada na pripadnike manjinskih društvenih skupina sankcionirali u skladu s društvenom opasnošću takvih vrsta napada.