U fokusu

porast homofobije, bifobije i transfobije

Napadnut LGBT klub u centru Ljubljane

Napadnut LGBT klub u centru Ljubljane

U petak u 6 ujutro napadnut je LGBT klub Tiffany u Metelkovoj ulici u Ljubljani. Nepoznati nasilnici razbili su ulazna vrata i prozore kluba, ušli unutra, vikali i psovali, prijetili zaposlenicima/ama koji/e su se zabarikadirali unutra. Iako traumatizirani, zaposlenici/e nisu ozlijeđeni/e.

Policija je odmah obaviještena o napadu, a dolaskom policijskih službenika/ica napadači su pobjegli.

{slika}

Društvo ŠKUC najoštrije je osudilo nasilni događaj i pozivalo nadležna tijela da protiv napadača poduzmu mjere u skladu sa zakonom.

“Izuzetno smo zabrinuti zbog porasta nasilja i kriminala koje je motivirano homofobijom. Samo u posljednjih mjesec dana, svjedočili smo dva nasilna napada na LGBT osobe u Sloveniji”, priopćeno je.

Napad je osudilo i Društvo Legebitra, kao i slovenski premijer Marjan Šarec.

“Napad na ljubljanski klub Tiffany je kukavički i jadan čin. Nažalost, ovaj napad nije izoliran slučaj u našem društvu. Siguran sam da će nadležne institucije raditi svoj posao i pronaći počinitelje”, napisao je Šarec na Twitteru.

“Razlog porasta homofobija, bifobije, transfobije i nasilja prema LGBT osobama leži u činjenici da je mržnja postala dijelom društvene i političke kulture”, priopćeno je iz Legebitra.

Kao znak podrške LGBT zajednici i kao oštra osuda homofobije, bifobije i transfobije, sinoć je u Metelkovoj organiziran prosvjed ‘Mi smo tu’. Prosvjedom je iskazana solidarnost i poslana poruka kako nasilje i zastrašivanje neće pobijediti.