U fokusu

održana konferencija za medije u organizaciji Ženske mreže Hrvatske, ženskih sindikalnih grupa i Ženske fronte za radna i socijalna prava

“Nećemo zaboraviti 8 + 8 + 8!”

“Nećemo zaboraviti 8 + 8 + 8!”

“Dok nam neki kažu: ‘Marš u prošlost!’, mi odlučujemo marširati u ime prošlosti!”, poručile su predstavnice Ženske mreže Hrvatske i drugih organizacija, najavivši subotnji prosvjedni marš koji će tematizirati novi Zakon o radu

Danas je održana konferencija za medije u organizaciji Ženske mreže Hrvatske, ženskih sindikalnih grupa i Ženske fronte za radna i socijalna prava na kojoj je najavljen marš u povodu Osmog marta – Međunarodnog dana žena, pod naslovom 8. mart – Nećemo zaboraviti 8 + 8 + 8! (8 sati rada, 8 sati odmora, 8 sati sna), slogan radničkog pokreta još 1886. godine.

Na konferenciji za medije govorile su predstavnice koalicije ženskih organizacija i mreža Božica Žilić (Ženska sekcija SSSH), Višnja Stanišić (Odbor žena NHS),Jadranka Klekar (Ženska fronta za radna i socijalna prava), Sanja Juras, Biserka Momčinović i Neva Tölle (Ženska mreža Hrvatske).

Velika koalicija ženskih organizacija, sindikalnih grupa i mreža ove će godine na maršu za Dan žena tematizirati novi Zakon o radu koji je unatoč nedostatku argumentirane javne rasprave i žestokom protivljenju svih sindikalnih središnjice te velikog broja organizacija civilnog društva i javnosti prošao prvo saborsko čitanje. “Novi ZOR promovira nesigurne, fleksibilne oblike rada – rad na određeno, agencijski rad i prijenos ugovora o radu; outsourcing – legalizira dugogodišnje nezakonito ponašanje poslodavaca, pogotovo kad je riječ o prekovremenom radu, produljuje radni tjedan i do 60 sati te ograničava pravo na sindikalno organiziranje i štrajk”, poručile su sudionice konferencije za medije.

Povrh toga što već danas 92 posto novozaposlenih žena radi s ugovorima na određeno vrijeme, što ih se osobito diskriminira za slučaj trudnoće i majčinstva, novi bi zakon imao teške posljedice po žene i zbog nemogućnosti usklađivanja njihovog privatnog života, rada i obiteljskih obveza, te neplaćenog rada koji obavljaju zbog nepokrivenosti potrebnim društvenim servisima skrbi – za djecu, invalide, stare..- istaknule su navedene organizacije, dodajući kako je to razlog zašto “novi ZOR mora pasti!”

“Previše je mladih ljudi nezaposleno, previše žena diskriminirano, previše starih siromašno i poniženo. Demontažu socijalne države ne možemo prihvatiti! Na to nas obvezuje i 377 tisuća nezaposlenih, kojima će se pridruživati sve više, a ne sve manje onih koji će ostati bez posla zbog fleksibilizacije rada”, rečeno je na konferenciji.

Prosvjedno okupljanje započinje u subotu u 10 i 30 sati ispred Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Zvonimirovoj 15 u Zagrebu, odakle se u 11 i 30 kreće u solidarni marš put Trga bana Jelačića, na kojem će aktivistkinje održati prosvjed i pročitati zahtjeve, te dijeliti letke.