U fokusu

KOORDINACIJA ZA INTEGRACIJU POVODOM OTVARANJA 7. TJEDANA IZBJEGLICAMA!

‘Nejednaki su u krizi postali još nejednakiji’

‘Nejednaki su u krizi postali još nejednakiji’

CMS

Koordinacija za integraciju povodom 7. Tjedana IZBJEGLICAma! je na jučerašnjoj konferenciji ispred zgrade  Vlade Republike Hrvatske upozorila kako su okolnosti poput izbjeglištva, migriranja, beskućništva, bolesti te već prisutnog siromaštva neke od naših sugrađana/ki učinile dodatno ranjivima. Izbjeglice su ljudi koji se s krizom, s kojom se svi nosimo, suočavaju u zemlji u kojoj nemaju jednaku socijalnu mrežu na koju mogu računati već su uglavnom prepušteni sebi samima i organizacijama civilnog društva.

Prenosimo njihovo priopćenje:

2020. godina je izuzetno teška zbog nepredvidivih okolnosti koje su nas zatekle, a stanovnike Zagreba pandemija i potres čak u isto vrijeme. Suočiti se s time i iznaći snage za dalje – bili su izazovi koje smo morali prihvatiti. Izbjeglicama je takav svaki dan! Ne samo da gube tlo pod nogama kada napuštaju svoje zemlje, domove, obitelj i prijatelje; već se suočavaju s brojnim preprekama u dobivanju zaštite i ostvarivanju zakonima jamčenih prava. 

“Mnoge izbjeglice i stranci među prvima su dobili otkaze kada je započela kriza. Mnogi od tih poslova bili su unutar sektora uslužnih djelatnosti, a većina izbjeglica i stranaca već su se i dok su radili suočavali s minimalno plaćenim radnim mjestima, nesigurnim radnim uvjetima, problematičnim ugovorima o radu. Zbog otkaza i isteka dvogodišnje državne podrške u stanovanju, mnogim izbjeglicama i drugim strancima prijeti beskućništvo. Kako Hrvatska nema funkcionalne mehanizme socijalnog stanovanja, kao i drugi sugrađani bez vlastite nekretnine, prepušteni su tržištu, snalaženju i nesigurnosti”, istaknula je Lucija Mulalić iz Centra za mirovne studije.  

Zdravstvena kriza dodatno je naglasila ionako problematičan pristup zdravstvenom sustavu za izbjeglice i druge strance koji nemaju sredstava za plaćanje obveznog zdravstvenog osiguranja.

“I u redovnim uvjetima izbjeglicama se često uskraćuje pravo na zdravstvene usluge, najčešće zbog toga što zdravstveni radnici nisu upoznati s njihovim zakonom jamčenim pravima, ali i zbog prebacivanja odgovornosti. U organizaciji škole na daljinu, za čije funkcioniranje je presudna bila aktivna uloga roditelja, potpuno su zanemarena djeca iz obitelji koje nemaju pristup tehnologiji, u kojima i djeca i roditelji imaju slabije ili nikakve digitalne kompetencije ili, kao što je slučaj s izbjeglicama, ne poznaju dovoljno hrvatski jezik. Ovom prilikom ponovno ističemo neuspjeh obrazovnih i ostalih vlasti u organizaciji kontinuirane, sustavne i dostupne nastave hrvatskog jezika za izbjeglice i strance, što je osnovni i minimalni preduvjet uspješne integracije”, upozorila je Dragana Knezić iz Rehabilitacijskog centra za stres i traumu.      

Nadležne institucije trebale bi naročito u kriznim okolnostima imati u vidu ranjivost navedenih skupina te olakšavati i poticati proces njihovog uključivanja u društvo. Zdravstvena kriza s kojom smo se iznenadno suočili zorno je pokazala da smo kao zajednice sigurni samo ako je svaki član zajednice siguran. Pozivamo državne i lokalne institucije na uspostavljanje politika koje se temelje na solidarnosti i uključuju mehanizme zaštite najranjivijih u krizi, kao i na donošenje novog akcijskog plana u području integracije osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita, koje bi olakšale ili eliminirale neke od navedenih problema s kojima se suočavaju izbjeglice i stranci u Hrvatskoj, kao i drugi građani koji žive u riziku od siromaštva, društvene, ekonomske i svake druge isključenosti.

U ovom Tjednu IZBJEGLICAma! Koordinacija za integraciju planira niz javnih događanja kojima poziva građane da saznaju više o situaciji izbjeglica u Hrvatskoj.

Događaji i akcije održavaju se u Zagrebu, Kutini, Sisku, Karlovcu, Slavonskom Brodu, Zadru, Splitu, Ježevu i Kuterevu. Neki od njih, zbog krizne situacije u kojoj smo se našli zadnjih mjeseci, bit će održani online. Pozivamo vas sve na sudjelovanje i druženje – na Facebook eventu 7.Tjedni IZBJEGLICAma!  možete pronaći informacije za sva planirana događanja.

Već ovog vikenda kolektiv Žene ženama i Živi atelje DK organizirao je zajednički izlet u Kuterevo žena iz Hrvatske i žena koje žele da im Hrvatska bude domom kao uvod u 7. tjedne IZBJEGLICAma!. Ivanka Pašalić kao članica kolektiva Žene ženama istaknula je kako je integracija dvosmjeran proces i kako tražitelji azila i izbjeglice žive u stalnoj nesigurnosti o statusu i budućnosti, pa su prostori u kojima se kroz druženja žene osnažuju bez obzira na podrijetlo, nacionalnost, jezik, dob ili životno iskustvo iznimno potrebni.

Svoje iskustvo integracije predstavio je 17-godišnji Yazdan Fayyaz, učenik srednje medicinske škole te istaknuo kako je sretan što u Hrvatskoj ima mogućnost biti slobodan od nasilja, obrazovati se i planirati budućnost. Yazdanova priča jedna je od pet priča koje prikazuje video kampanja #ovdježivimo, u kojoj izbjeglice koje su u Hrvatskoj pronašle svoj novi dom pričaju iskustva integracije i života u novoj sredini.

Više informacija o 7. Tjedanima IZBJEGLICAma! nalazi se ovdje