U fokusu

Kampanja povodom prvog dana škole

Neophodnost kvalitetnog građanskog odgoja i obrazovanja

Neophodnost kvalitetnog građanskog odgoja i obrazovanja

Dana 7. rujna, ususret novoj školskoj godini, u GONG-u je održana konferencija za medije povodom kampanje za Građanski odgoj i obrazovanje naziva “Naučimo biti veliki“.

Na konferenciji je dr. Vlasta Ilišin iz Instituta za društvena istraživanja naglasila kako se demokratski deficit među mladima produbljuje umjesto da se smanjuje, dodajući da “opada prihvaćanje liberalno demokratskih vrijednosti, posebice demokratskog i višestranačkog sustava”. Najefikasnija društvena intervencija, kako je zaključila, upravo je putem obrazovnog sustava jer je škola to mjesto koje može osigurati da se steknu znanja i vještine potrebne budućim građanima u punom smislu te riječi – s punim pravom glasa i potrebom da odlučuju na temelju razumijevanja stvari i bolje kompetencije u odnosu na njihove roditelje danas.

Na maturi iz Politike i gospodarstva prije godinu-dvije odgovori su pokazivali da je Republika Hrvatska policijska država jer – ima policiju, pojasnio je na konkretnom primjeru Tin Puljić, prošlogodišnji maturant i član pobjedničkog tima svjetskog debatnog natjecanja. Posebno je problematično, kako je objasnio, što iz škole izlaze ljudi koji većinom “ne znaju koja je vrijednost građanske aktivnosti, ne znaju koja je njihova uloga u kreiranju društva i uopće se ne osjećaju pozvanima to učiniti”.

GOOD inicijativi je u interesu da se u kurikularnoj reformi stavi naglasak na demokratsko upravljanje školama, Agencijom za odgoj i obrazovanje i Ministarstvom obrazovanja, znanosti i sporta,  istaknula je pak Emina Bužinkić u ime inicijative najavljujući kampanju “Naučimo biti veliki”. Cilj kampanje je informirati o građanskom odgoju i obrazovanju te potaknuti odgovorno uključivanje svih ključnih aktera u javnu raspravu – učitelja/ica i nastavnika/ica, učenika/ica i roditelja – kako bi u škole sustavno bio uveden kvalitetan Kurikulum građanskog odgoja i obrazovanja. Neodgovarajući model provedbe građanskog odgoja i obrazovanja, naime, stvorio je još dublju polarizaciju spram građanskog odgoja u društvu, te stoga GOOD inicijativa očekuje od Ministarstva i Agencije da objave rezultate eksperimentalne provedbe GOO-a, kako u međupredmetnoj provedbi, tako i u zasebnom predmetu  koji se prošle školske godine provodio u tridesetak škola.

GOOD inicijativa napravila je i šest videa koji se bave ključnim dimenzijama građanskog odgoja i obrazovanja, a možete ih pogledati ovdje.