U fokusu

izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana

Nikada više Varšavska!

Nikada više Varšavska!

H-alter

Zagrebački aktivisti i aktivistkinje su u četvrtak pred Gradskom skupštinom uoči zasjedanja izvjesili transparent s porukom Nikad više Varšavska. Razlog njihove akcije je donošenje odluke o izmjenama i dopunama Generalnog urbanističkog plana koji bi se danas trebao izglasati. Upozorili su na dosadašnje promjene GUP-a iz 2007. i 2009. koje su pogodovale investitorima, a na štetu javnog interesa, piše H-alter.

“Mi nismo protiv investitora, ali jesmo za zaštitu javnih prostora”, rekla je glumica Urša Raukar.

Teodor Celakoski iz Prava na grad objasnio je kako će s novim prijedlogom donjogradska zona koja je, prema njegovom mišljenju najvrijedniji dio Zagreba, biti oslobođena novih garaža i masovne izgradnje.

“Uz zaštitu centra, promjene se tiču i podsljemenske zone”, dodao je.

Bernard Ivčić, predsjednik Zelene akcije, osvrnuo se na konkretna pogodovanja.

“Izmjene koje bi se danas trebale izglasati poništit će štetne izmjene iz 2009. kada se pogodovalo Ivici Todoriću da svoj dvorac koji je prvobitno trebao biti hotel postane isključivo privatno vlasništvo. Naime, tim izmjenama omogućeno je da sve zelene površine u podsljemenskoj zoni iznad 15.000 metara četvornih dobiju građevinsku dozvolu. Kulmerovi dvori su nešto iznad 15 tisuća metara četvornih”, rekao je Ivčić.

“Ukoliko se ove izmjene ne donesu, to će značiti da ova Skupština nije spremna slušati zahtjeve građana i građanki”, zaključio je Celakoski.