U fokusu

O JUČERAŠNJEM DANU I VLADI I SABORU

Nikoga nije briga što stalno ostajemo kratkih rukava, ali je problem ako nam je suknja kratka

Nikoga nije briga što stalno ostajemo kratkih rukava, ali je problem ako nam je suknja kratka

Vlada RH

Žene su u Hrvatskoj u prosjeku 13 posto manje plaćene od muškaraca – što znači da žene za svoj rad dobivamo manje para. Žene u Hrvatskoj imaju 21 posto nižu prosječnu mirovinu od svojih vršnjaka (PRS, 2020), a osim toga, nerijetko su žrtve rodno uvjetovanog nasilja i rodne diskriminacije. 

Omjer muškaraca i žena u Vladi je 14 : 4, što je vidljivo i na slici koju je jučer objavila Vlada. Znači, u društvu u kojem je 51,7 žena i 48,3 muškaraca (DZS, 2018.) u izvršnoj vlasti je 77,8% muškaraca, odnosno 22,2 % žena.

U Saboru je otprilike isto, tamo nas je izabrano 35 od 151 zastupnika, odnosno 23% (ali se postotak povećao na 31% nakon što su većinom muškarci otišli na druge pozicije, a žene došle kao zamjene) iako Zakon o ravnopravnosti spolova definira “osjetnu neuravnoteženost” ako je zastupljenost jednog spola u tijelima političkog i javnog odlučivanja niža od 40%.

Dakle, nikoga nije briga što stalno ostajemo kratkih rukava, ali je problem ako nam je suknja kratka. Tijekom jučerašnjeg dana kada su mediji objavili da je suradnik Jutarnjeg lista priveden jer je tražio gole fotke maloljetnice, a Vrhovni sud smanjio pedofilu kaznu, nekako je društvenim mrežama i portalima ipak dominirala vijest da je saborska zastupnica obukla – minicu.

Ne dirajte naše suknje – dajte nam naše pare i pozicije na koje imamo pravo!