U fokusu

održan treći po redu Noćni marš za 8.mart

Nisi kriva, nisi sama! Rijeka je s tobom!

Nisi kriva, nisi sama! Rijeka je s tobom!

Treći po redu Noćni marš, u organizaciji SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava te Udruge za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter održan je danas u Rijeci, s početkom u 18 sati. Noćni marš je okupio petstotinjak građana i građanki, koji su zajedno poručili žrtvama nasilja da nisu same.

Na Kontu su pročitani naslovi iz medija koji se tiču žena. Nasilje, silovanje, ograničavanje prava – to je realitet žena u Hrvatskoj. Marš je oko 18 i 15 krenuo prema Trgu 128. brigade HV-a, gdje je i održan kratki progam.

Na Trgu 128. brigade HV-a pročitan je ovogodišnji Proglas Noćnog marša, Katarina Galetić je govorila o nasilju koje je doživjela od svog partnera, Lara Jurišević Debat je govorila o svojoj odluci da napusti svoju rodnu zemlju, Argentinu i to radi odnosa države prema ženama te su Marta Čaržavec i Ana Maria Štefanac izvele kratki performans s temom odnosa društva i države prema ženama u Hrvatskoj. Noćni marš je bukom podržao bubnjarski kolektiv hodo’drum.

“Ovo je dan kojim obilježavamo naše dosadašnje uspjehe u borbi za ravnopravnost, i ukazujemo na one borbe koje tek treba ostvariti. Sretan nam dan naše borbe i otpora!” poručile su organizatorice Noćnog marša u Rijeci.