U fokusu

Njemačka slijedi primjer Malte

Njemačka planira zabranu konverzijske terapije

Njemačka planira zabranu konverzijske terapije

cm_dasilva/pixabay.com

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn (CDU) planira zabraniti takozvanu konverzijsku terapiju, odnosno “liječenje” homoseksualnosti. “Homoseksualnost nije bolest i ne zahtijeva liječenje”, izjavio je Spahn za portal taz. U suradnji sa Saveznim ministarstvom pravosuđa, do polovice će godine izraditi prijedlog zakona kojim bi se takva praksa zabranila.

Takozvane konverzijske terapije provode se s ciljem da homoseksualne osobe učine heteroseksualnima. “Ne vjerujem u takve terapije zbog vlastite seksualne orijentacije”, rekao je Spahn. “Uvijek kažem da bog valjda ima nekakav plan”.

Ministar sada želi prvo istražiti primjere dobre prakse. Nakon toga bit će jasnije kako bi točno trebala izgledati zakonska regulativa u Njemačkoj.

U provedbi ovog projekta, Spahn vjeruje u potporu svojih stranačkih kolegica i kolega. “Mislim da one_i ne vjeruju u tu vrst terapije”, rekao je.

Ipak, već se ranije pokazalo da je stranka podijeljena po pitanjima LGBT+ prava.

U studenom prošle godine, ministrica obrazovanja Anja Karliczek (CDU) izazvala je komentarom o istospolnim roditeljima oštre reakcije. Karliczek je, naime, kazala da je uznemirena brzim tempom promjena u zemlji i predložila da se istraži utjecaj LGBT+ roditelja na djecu.

Primjedbe su dovele do sukoba unutar vlade, a ministrica obitelji Franziska Giffey naglasila je kako su “istraživanja već pokazala da se djeca jednako dobro razvijaju u obiteljima gdje su partneri istoga spola, kao u obiteljima s majkama i očevima”, te da je “važno je da se ljudi o svojoj djeci brinu s ljubavlju”.

Ministar zdravstva donedavno je bio neodlučan u vezi ovog problema. U kolovozu prošle godine, primjerice, izjavio je da u načelu ne misli ništa pozitivno o koverzijskoj terapiji, ali ne zna kako ih zabraniti.

I danas u Njemačkoj postoje liječnici_e, terapeuti_kinje i propovjednicI_e koji_e žele izliječiti ili preobratiti homoseksualne osobe. Takva praksa može uništiti živote. “Umjesto jačanja klijenta_ice u njegovom ili njezinom homoseksualnom identitetu, terapijom se uništava slika o sebi”, rekla je za Spiegel dr. Lieselotte Mahler, glavna liječnica odjela za psihijatriju i psihoterapiju berlinske klinike Charité.

Malta je do sada jedina europska zemlja koja je potpuno zabranila ovu pseudo-terapiju, a propisana kazna iznosi do dvanaest mjeseci zatvora. Osim toga, praksa je zabranjena u nekim dijelovima Španjolske, a u SAD sve više država kreće putem zabrane, barem za maloljetne osobe.