U fokusu

više maha uzimaju progresivni pokreti

Nova, pozitivna budućnost u Europskoj uniji za LGBTI osobe i njihove obitelji

Nova, pozitivna budućnost u Europskoj uniji za LGBTI osobe i njihove obitelji

Dugine obitelji

Povodom izbornih rezultata za Europski parlament, udruga Dugine obitelji izdala je priopćenje za javnost i medije koje u cijelosti prenosimo u nastavku:

Rezultati izbora za Europski parlament pružaju nam pozitivan pogled na budućnost i više sigurnosti u zaštiti prava LGBTI osoba i njihovog obiteljskog života u predstojećem razdoblju, poručili su u srijedu iz udruge Dugine obitelji.

Iako su populisti i krajnja desnica u blagom porastu, u novoizabranom Parlamentu sve više i više maha uzimaju progresivni pokreti poput zelenih ili liberala – što privodi kraju dominantnu poziciju konzervativnih stranaka koje su kontrolirale Parlament i EU institucije zadnjih godina. Europa postaje šarenije mjesto, i neće biti obojana u crno.

“Ove nove okolnosti pružaju veću nadu duginim obiteljima unutar Europske unije: i našim obiteljima u Hrvatskoj, i onim LGBTI osobama koje su se odselile u druge zemlje unije kako bi tamo osnovale obitelj. U vremenu kada se prava manjina i prava žena napadaju gotovo svakodnevno, osvježavajuće je vidjeti uspon progresivnih stranaka u novom sazivu Europskog parlamenta koji će nadamo se riješiti puno problema s kojima se susreću dugine obitelji, tojest LGBTI osobe i njihova djeca danas.” komentirao je koordinator udruge Daniel Martinović.

Jedno od osnovnih načela Europske unije je načelo mobilnosti, koje svim građanima i građankama EU omogućava jednake mogućnosti zapošljavanja, odlaska u mirovinu ili osnivanja obitelji u svim zemljama Unije. Ali u slučaju istospolnih parova to do sada nije bilo tako.

“U našem članstvu imamo parove koji su se odselili iz Hrvatske kako bi pronašli bolji posao i životne uvjete u nekoj od drugih zemalja Europske unije. Ali događa se da ti parovi nakon što se vjenčaju u nekoj drugoj zemlji, ili dobiju dijete,  i dalje se suočavaju sa raznim poteškoćama kada žele da im se priznaju dokumenti u Hrvatskoj ili pri upisu djeteta u maticu rođenih. U jednoj zemlji dobijete rodni list u kojem su obje žene, i biološka majka i njezina supruga, upisane kao roditelji, a onda u drugoj zemlji poput Hrvatske taj rodni list vam ne žele priznati. Jedino što vam preostaje tada je nažalost pokretanje sudskog postupka, ponekad za stvari o kojima heteroseksualni parovi uopće ne moraju razmišljati poput izrade putovnice za dijete.” objašnjava Martinović.

Iako postoji mala vjerojatnost da će se uvesti bračna jednakost na razini Europske unije, postoje inicijative koje su još u prošlim sazivima parlamenta gurale progresivne politike koje bi omogućile svim građanima unije jednaka prava bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju ili rodni identitet. U novom sazivu parlamenta, u kojem će biti nemoguće formirati većinu bez grupe liberala i zelenih, takve inicijative mogle bi zaživjeti i u konkretnim uredbama, direktivama i ostalim pravnim aktovima Europske unije.

“I od naših političara i političarki smo tijekom kampanje za EU parlament čuli da se zalažu za uključivije zakone, koji bi na kraju krajeva olakšali život postojećim obiteljima. Ugodno iznenađenje je bilo vidjeti rezultate izbora u Hrvatskoj u nedjelju navečer. Liste koje su obećale posvetiti se zaštiti LGBTI prava, tako što su sudjelovale u diskusijama oko poboljšanja statusa duginih obitelji i potpisale deklaraciju europske mreže LGBTI organizacija o zalaganju za napredak prava osvojile su više mjesta od očekivanog i u našoj zemlji. Nadamo se da će jednom kada krenu sa svojim radom u EU parlamentu održati svoja obećanja!” zaključio je Martinović.