U fokusu

Poslovni centar u Saudijskoj Arabiji

Nove mogućnosti zapošljavanje za Saudijke?

Nove mogućnosti zapošljavanje za Saudijke?

U Saudijskoj Arabiji ženama je teško pronaći kvalitetan posao. Zbog kulturnih normi i stroge rodne segregacije, zapošljavanje žena mnogim se tvrtkama čini kao više štete nego koristi. Banke, tvornice i ostale tvrtke moraju stvoriti zasebne ulaze i sekcije za svoje ženske zaposlenice, a u mnogim slučajevima moraju instalirati i nove kupaonice. Čak i tada, svako radno mjesto na kojem žene ulaze u interakciju s muškarcima koji nisu dio njihove obitelji može postati vrlo kontroverzno. (Ranije ove godine vjerski dužnosnici kraljevstva objavili su fetvu protiv ženskih blagajnica).

Međutim, tvrtke poput indijskog IT i poslovnog giganta Tata Consultancy Service počinju to mijenjati pa su tako 25. rujna objavili lansiranje centra u Rijadu u kojem će biti zaposlene isključivo žene. Tvrtke poput General Electric, koja će imati manjinski udio u tom pothvatu, i Saudi Aramco, državna naftna tvrtka, pobrinut će se za ljudske resurse i financijski menadžment centra.

“U Indiji postoji odlična prilika da naša industrija oslobodi neiskorištene talente i, premda Saudijska Arabija nije na toj razini, svejedno postoji velika šanse da se pomogne ljudima, posebice ženama, kako bi pronašli/e profesionalne poslove”, izjavio je izvršni direktor Natarajan Chandrasekaran za Financial Times. Ovaj pothvat sljedeće će godine zaposliti 400 žena, a s vremenom njih 3.000.

Žene Saudijske Arabije zbilja predstavljaju spremnik neiskorištenog talenta. Njih 57 posto visoko je obrazovano, ali ih od toga samo 20 posto dobije priliku za rad. Budući da se Saudijska Arabija nastoji transformirati iz naftno zavisne ekonomije u onu koja će se više oslanjati na usluge i privatni sektor sačinjen od Saudijaca, a ne emigranata, žene bi mogle pomoći u popunjavanju poslova. Kralj Abdullah tijekom nekoliko posljednjih godina postepeno je popuštao restrikcije koje su nalagale da žene dozvolu za rad moraju tražiti od svojih muških skrbnika – očeva ili braće. Broj zaposlenih žena danas je veći nego ikad – njih 647.000 od prošle godine, u usporedbi s 505.000 iz 2009. godine.

Premda sve više žena počinje raditi s nekretninama ili u pravnim tvrtkama, svejedno nisu adekvatno predstavljene u poslovnoj zajednici zemlje, kao što nisu ni blizu jednako plaćene. Rade u trgovinama, restoranima, zdravstvu ili obrazovanju vrlo često ni za polovicu onoga što zarađuju muškarci. Prema podacima Ministarstva rada iz 2011. godine, žene u privatnom sektoru u prosjeku zarade plaću od 2.824 rijala (oko 750 dolara), u usporedbi s 5.685 rijala koje zarade muškarci. 

Kako je rekao Chandrasekaran  za Financial Times, Tata centar u kojem će djelovati samo žene ima punu potporu od Vlade i mnogih poslovnih poduzeća te nije bio žestoko kritiziran, što može biti indikator otvaranja.

 

Prevela i prilagodila Sara Sharifi