U fokusu

Kao i obično, komentar odluke je izostao

Nove smjene: Razriješeni glavni urednici HR Splita i HR Pule

Nove smjene: Razriješeni glavni urednici HR Splita i HR Pule

Hina

Vodstvo HRT -a i dalje čisti! Novi na udaru su dosadašnji glavni urednici HR Splita Zoran Vukičević i HR Pule Tatjana Kaštelan. Mjesto vršitelja dužnosti glavnog urednika u Puli je preuzeo Bruno Krajcar, a u Splitu Josip Krželj.

Nove smjene u regionalnim centrima javne radiotelevizije nastupile su zbog, navode iz HRT-a, razloga ‘opisanih o odredbama Statuta Hrvatske radiotelevizije koji propisuju razloge za razrješenje glavnih urednika prije isteka mandata’.  S HRT-a napominju i da, kao ni dosad, nisu u mogućnosti podrobnije komentirati radnopravne odnose povezane s njihovim zaposlenicima.

Najnovije smjene na HR-u uslijedile su nakon odluke vodstva HRT- koja je nedavno ukinula emisiju Trećeg programa Hrvatskog radija ‘Jutro na trećem’, urednika i voditelja Ivice Prtenjače, kao i radijske emisije ‘Audio.doc’ i Skrivena strana dana urednice Ljubice Letinić.

Prosvjed “Sloboda trećima”

Upravo zbog ukidanja radijskih emisija, inicijativa ‘Kulturnjaci 2016’ poručila je u srijedu u otvorenom pismu v.d. urednici Trećega programa Hrvatskoga radija Nevenki Dujmović da su zapanjeni ukidanjem emisija nekoliko urednika/ica na Trećem programu HR-a te od nje traže da odmah povuče svoje odluke i prekine ‘ideološku instrumentalizaciju medija’.

“Treći program HR-a je hrvatsko kulturno blago, a ne privatna radionica u službi politike”, tvrde Kulturnjaci 2016. Također, upozoravaju da je tijekom 25 godina hrvatske države, Trećem programu u nekoliko navrata prijetila opasnost od ukidanja, a nerazumijevanje njegove osnovne namjene kontinuirano ga prati. No, unatoč svemu ta medijska oaza uspjela je, s većim ili manjim programskim oštećenjima, opstati unatoč boljim i lošijim fazama upravljanja.

Osim Kulturnjaka 2016., nedavno osnovana inicijativa ‘Sloboda trećima’ jučer je najavila da će 14. srpnja biti veliki prosvjed kojim će ukazati na probleme trećih programa HRT-a.  Zbog smjena i ukidanja emisija jučer je reagiralo i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) koje je dodalo i da su u jesenskoj shemi izostavljene gotovo sve emisije dokumentarnog izraza.

“Nimalo slučajnom ne držimo činjenicu da su dokinute baš sve emisije koje je redom potpisivala međunarodno vidljiva i priznata autorica Ljubica Letinić. Nadamo se da povod za ukidanje emisija kolegice Letinić nije u izboru tema kojima se u njima bavila”, ističe se u priopćenju HND-a.