U fokusu

homofobni napad

Novi napad na aktiviste UDIK-a

Novi napad na aktiviste UDIK-a

UDIK

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) ovom prilikom obavještava javnost da se dogodio još jedan homofobni napad na aktiviste UDIK-a.

Napad se dogodio jučer u 18:15h sati u Grbavičkoj ulici u Sarajevu, pri čemu su četvorica/petorica punoljetnih ili maloljetnih lica napala koordinatora UDIK-a Edvina Kanku Ćudića i još jednog aktivistu. Tom prilikom napadači su uzvikivali: “Vođo pedera”, aludirajudi na koordinatora UDIK-a kao organizatora nadolazede  povorke ponosa. Nakon verbalnog napada, NN lica su se zaputila u fizički obračun sa aktivistima,  međutim, brzom intervencijom prolaznika napad je spriječen, nakon čega su se aktivisti UDIK-a udaljili sa  mjesta događaja. Aktivisti su uspjeli fotografisati napadače. Slučaj je prijavljen u PU Novo Sarajevo, dat je  iskaz i fotografija na uvid, ali policija nije zatražila napravljenu fotografiju.

Podsjedamo da je koordinator UDIK-a, Edvin Kanka Ćudid, u intervjuu iz aprila 2019. godine nastojao  pružiti podršku organizatorima bh povorke ponosa i istadi važnost ovakvog događaja za bh društvo, što je  izazvalo oštre reakcije, a koordinator UDIK-a zaprimio je veliki broj prijetnji sa izričitim govorom mržnje i pozivanjem na linč putem društvenih mreža.

Ovim putem, UDIK poziva vlasti u Sarajevu da pronađu počinioce te kazne primjerenom zakonskom kaznom kako u bududnosti ovakvi i slični ispadi ne bi štetili gradu Sarajevu, ali i Bosni i Hercegovini.