U fokusu

Uznemirujući zakon predstavljen je krajem siječnja

Novi zakon u Turskoj dopušta muškarcima da legalno siluju djevojke – ako se za njih ožene

Novi zakon u Turskoj dopušta muškarcima da legalno siluju djevojke – ako se za njih ožene

U turskom parlamentu je krajem siječnja u proceduru pušten užasavajući zakon koji omogućava silovateljima da izbjegnu kazne ako se ožene svojim maloljetnim žrtvama.

Narodna demokratska stranka u Turskoj upozorava da bi to moglo legalizirati dječje brakove i silovanje i otvoriti vrata seksualnom iskorištavanju djece. 

Sličan zakon predstavljen je 2016. godine i potaknuo je velike proteste u Turskoj nakon čega je odbačen pod pritiskom domaće i međunarodne javnosti.

Slične ‘udaj se za silovatelja’ legislative bile su na snazi u zemljama diljem Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike. Zahvaljujući godinama kampanja za ženska prava Egipat, Jordan, Libanon, Maroko, Tunis i Palestina su posljednjih godina odbacili takve zakone. 

Legalna dob u kojoj se može dati pristanak u Turskoj je 18 godina. U 2018. godini vlada je izvijestila da je 482.908 maloljetnih djevojaka u posljednjem desetljeću stupilo u brak. 

Nasilje nad ženama u Turskoj je u porastu, čak 38% žena bilo je izloženo fizičkom ili seksualnom nasilju od strane partnera, prema izvještaju UN-a. 

Podsjetimo, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kazao je 2014. godine da je jednakost žena i muškaraca ‘protiv prirode’.