U fokusu

glasovanje prekinuto

Nuklearna elektrana tražila stažistice putem bikini natjecanja

Nuklearna elektrana tražila stažistice putem bikini natjecanja

Nuklearna elektrana optužena je za seksizam nakon što se saznalo da bira svoje stažistice pomoću natjecanja u bikiniju.

Češka elektrana CEZ objavila je fotografije deset srednjoškolki odjevenih u kupaće kostime kako poziraju u prostorima nuklearne elektrane u Temelinu. Facebook status, koji ima preko 1300 lajkova, potiče sljedbenike/ce da glasaju za svoju favoritkinju. Mlada žena s najviše osvojenih glasova dobit će priliku da provede dva tjedna kao stažistica u elektrani.

Za njemački portal Deutsche Welle u elektrani tvrde da je natjecanje nastavak programa kulturnog bogaćenja. Ipak, mnogi/e su na društvenim mrežama kritizirali politiku elektrane po kojoj biraju svoje pripravnice prema njihovom fizičkom izgledu.

“Dakle, tako se kvalificiraš za posao u elektrani”, glasi jedan komentar na Twitteru. “Nevjerojatno!” Drugi komentar glasi: “Skini se i dobit ćeš praksu – ovo ne može biti ozbiljno. Ponižavajuće, odvratno i primitivno“.

Glasnogovornik elektrane rekao je za portal The Independent da elektrana nudi oko 900 praksi i izleta za studente/ice i učenike/ce svake godine.

“Najveći broj je organiziran za srednje škole i sveučilišta koji su članovi naših partnerskih programa”, objašnjavaju iz elektrane. “Međutim, neki od izleta i praksi se obično nude pobjednicima/cama natjecanja koja su organizirana od strane elektrane ili partnera”.

U tim slučajevima promoviramo specijalne programe, najčešće korporativne društvene odgovornosti. U ovom slučaju sudionice češkog natjecanja u ljepoti Maturantka Roku, prevedenog kao Maturantice godine, fotografirale su se u prostorima nuklearne elektrane.

Pratitelji/ce facebook stranice elektrane u Temelinu mogli/e su glasovati i izabrati djevojku koja bi osvojila kratku praksu ovisno o njenom izboru – ako planira studirati novinarstvo, praksu bi odradila u uredu za medije, ako pak planira studirati ekonomiju, radila bi u odjelu za ekonomiju.

“Glasovanje je bilo moguće samo kratko vrijeme, oko jedan dan, nakon čega je zaustavljeno. Nismo proglasili pobjednicu i ispričali smo se”, kažu iz elektrane.

Kasnije su na svojoj facebook stranici objavili kako je svim kandidatkinjama ponuđena praksa. “Svrha natjecanja je bila da promovira edukaciju u tehnologiji, ali ako je ta vizija uzrokovala sumnju i zabrinutost, jako nam je žao”, komentiraju iz elektrane. 

Prevela i prilagodila: Morana Novak