U fokusu

'nosi taj teret'

Odlučila je nositi madrac sve dok njen silovatelj ne bude kažnjen

Odlučila je nositi madrac sve dok njen silovatelj ne bude kažnjen

Emma Sulkowicz tvrdi da ju je prvog dana druge godine studija jedan od kolega silovao u njenom vlastitom krevetu. Od tada Emma ulaže znatnu količinu vremena i truda kako bi uvjerila upravu Sveučilišta Columbia, policiju, čak i svoje prijatelje/ice kako je to što se  njoj dogodilo uistinu stvarno, kako to jest bilo silovanje i kako njen silovatelj zaslužuje da bude kažnjen zbog toga što je učinio.

Sulkowicz je jedna od 23 studentice koje su dio federalne (Title IX) tužbe podignute protiv Columbije u travnju zbog pogrešnog tumačenja slučajeva seksualnih napada. Iako su Emma i još dvije studentice prijavile da ih je napao isti student, njihove tvrdnje nisu uzete u obzir, a silovatelj nije izbačen sa sveučilišta.

Sulkowicz je u svibnju za Time napisala kako se svakog dana boji izići iz svoje sobe.

“Čak i ako vidim nekoga tko je samo nalik mom silovatelju, bojim se. Prošlog semestra radila sam u tamnoj komori u odjelu za fotografiju. Iako moj silovatelj nije bio sa mnom na tom predmetu, tražio je dopuštenje da dođe i radi u tamnoj komori u vrijeme kad sam ja bila tamo. Počela sam plakati i hiperventilirati. Sve dok je on u istom kampusu, može me nastaviti uznemiravati”, napisala je Emma.

Trenutno pri kraju preddiplomskog studija, Sulkowicz je osmislila završni rad u polju izvedbenih umjetnosti s idejom da njen performans bude zapravo protest protiv činjenice da njen silovatelj nastavlja studirati s njom. Obvezala se da će stalno nositi domski madrac u kampusu, na predavanjima ili sastancima, sve dok bude pohađala isto sveučilište kao i njen silovatelj.

“Silovana sam u svom vlastitom krevetu i otad je taj krevet postao moj teret,” objašnjava Emma u videu o svom radu, koji se zove Performans s madracom ili Nosi taj teret.

“Osjećam kako cijelo vrijeme nosim sa sobom teret toga što se dogodilo”, objasnila je Emma.