U fokusu

Pravda nakon 20 godina

Odšteta preživjelima ratnog seksualnog nasilja na Kosovu

Odšteta preživjelima ratnog seksualnog nasilja na Kosovu

Petrit Rrahmani

Osobe koje su preživjele seksualno nasilje u oružanom sukobu na Kosovu, gotovo dva desetljeća kasnije napokon mogu podnijeti zahtjev za naknadu za fizičke, psihološke, ekonomske i socijalne traume. Povjerenstvo za ovjeru i priznavanje statusa žrtve seksualnog nasilja na Kosovu 5. je veljače zaprimilo prve prijave. Ove žene ranije nisu dobile nikakvu potporu.

Nakon što potvrdi njihov status, Povjerenstvo će imati ovlasti isplatiti odštetu osobama koje su preživjele ratno seksualno nasilje. Ministarstvo rada i socijalne skrbi dalo je ovlasti četirima nevladinim organizacijama, specijaliziranima za rad s preživjelima, da pruže podršku u procesu podnošenja zahtjeva. Preživjeli_e će imati pravo na mjesečnu naknadu od 230 eura.

Premijer Kosova, Ramush Haradinaj, najavio je da je ovo tek početak vladine posvećenosti preživjelima: “Zahvalio bih svima koji su s nama surađivali; ne samo institucijama, nego i međunarodnim mehanizmima, institucijama i vladama”.

Pri pokretanju procesa prijava, voditeljica Ureda Europske unije na Kosovu i Posebna predstavnica Europske unije, Nataliya Apostolova, naglasila je posvećenost Europske unije pružanju političke i financijske potpore preživjelima. “Te će odštete pomoći preživjelima da se lakše nose s posljedicama seksualnog nasilja, a pomoći će i društvu da iskorijeni rodnu diskriminaciju”, rekla je.