U fokusu

postavljeni temelji demokratskog društva

Oslobođenje Raqqe od ISIS-a simbol je pobjede žena nad patrijarhatom

Oslobođenje Raqqe od ISIS-a simbol je pobjede žena nad patrijarhatom

ypgrojava.org

U četvrtak, zapovjednica YPJ-a Nesrin Abdullah u službenom je priopćenju potvrdila vijest o oslobođenju Raqqe. Ovaj sirijski grad još je početkom studenog 2014. godine pao u ruke ISIS-ovim militantima ubrzo postajući de facto prijestolnicom Islamske države, poprištem nacionalno-politički motiviranih smaknuća te seksualne trgovine ženama i prisile istih na seksualno ropstvo. Tijekom više od tri godine okupacije grada, više od 3 000 žena i maloljetnih djevojčica, ponajviše Jezidkinja, iz raznih dijelova zemlje, zadesila je ista, stravična sudbina – otete su iz vlastitih domova, a u ovoj im je nekadašnjoj prijestolnici ‘kalifata’ oduzeta i posljednja naznaka tjelesne autonomije. Osim što su pretrpjele nebrojena silovanja i za vrijeme zarobljeništva bile izložene teškom fizičkom i psihološkom nasilju, poput neživih su objekata prodavane najboljim ponuđačima u sklopu aukcija na ulicama Raqqe. Na bilo kakav pokušaj otpora navedenom teroru, ISIS-ovi su militanti odgovarali javnom dekapitacijom percipiranog/e zločinca/ke na trgu al-Naim (Rajski trg) u centru grada.

No, slika koju je danas moguće opaziti na al-Naimu mnogo je drugačija. Aukcije seksualnih robinja i užasavajuća smaknuća na ovom trgu zamijenili su prizori veselja, slavlja i skidanja restriktivnih crnih velova dok zeleno-crvena zastava Ženskih zaštitnih jedinica, YPJ-a, – uz zastavu Ženskih jezidskih jedinica iz Sinjara, YJŞ-a, –  ponosno vijori nad gradom u znak pobjede nad strahovladom Islamske države. Nakon 135 dana žestokih uličnih borbi, koje su veći dio grada ostavile u potpunosti uništenim, u utorak 17. listopada Sirijske demokratske snage (HSD), predvođene zapovjednicom Rojdom Felat, uspostavile su kontrolu nad čitavim gradom izbavivši time mnogobrojne žene i djevojčice iz okova seksualnog ropstva, ali i ostvarivši epohalan doprinos pri uništenju teritorijalno već oslabljene Islamske države za koju gubitak Raqqe kao glavnoga grada predstavlja gotovo siguran put u propast, budući da je i grad Deir ez-Zor, ISIS-ovo posljednje preostalo značajno uporište unutar Sirije, trenutno u potpunosti okružen kako Assadovim tako i Sirijskim demokratskim snagama.

Iako ključna u ostvarenju teritorijalne prevlasti nad Islamskom državom, bitka za Raqqu od svojih je samih početaka prvenstveno predstavljala bitku za oslobođenje navedenih porobljenih žena. Prema riječima Rojde Felat: “Operacija oslobađanja Raqqe za nas ima posebnu važnost. Oko 500 žena sudjelovalo je u ovoj operaciji i ostvarilo neupitan doprinos u oslobađanju grada. Obećale smo spasiti žene od brutalnog džihadističkog tretmana i ispunile smo obećanje. To obećanje nije bilo dano samo ženama iz Sinjara, već svim onima prisiljenim na nošenje crnih velova. Žene koje su nam prilazile trgale su sa sebe abaye kojima su bile prekrivene. Grlile su nas i govorile kako su dugo čekale naš dolazak. Iz tih je razloga oslobođenje Raqqe posebno važno za žene.”

Kao što je oslobođenje Raqqe važno za žene koje su se u njoj našle, nemoguće je izostaviti važnost činjenice da su upravo žene te koje su oslobodile Raqqu. Kako stoji u službenom priopćenju zapovjednice YPJ-a Nesrin Abdullah održanom na trgu al-Naim: “Žene su same sebe oslobodile eksploatacije ‘muškog’ režima u političkom, društvenom, kulturnom i vojnom aspektu. Postale su rješenje problema i graditeljice novih vrijednosti. (…) U [ISIS-ovom] smo im tako zvanom glavnom gradu nanijele najteži udarac. Svojom borbom emancipirale smo Jezidkinje. Naše su borkinje odigrale aktivnu ulogu od samog početka operacije. Uspjeh smo postigle rame uz rame s YPG-om. YPJ je predstavljao nadu svih sirijskih žena tijekom oslobađanja Raqqe. Borkinje YPJ-a branile su Kurdinje, Arapkinje i pripadnice svih drugih nacija te posijale sjeme jedinstva među narodima.”  Kako je moguće primijetiti iz navedenog, pobjedom ženske vojske nad ISIS-ovim terorom te podizanjem vlastitih obilježja ne mjestima na kojima su još nedavnih dana svoju moć demonstrirali pristaše ‘kalifata’, navedena pobjeda poprima značenje mnogo simboličnije od pukog neposrednog spašavanja života ili pak borbe za ženska prava fokusirane i ograničene tek na područje unutar sirijskih granica.

Pobjedom nad Islamskom državom kao jednim od najrepresivnijih ražima današnjice i svojevrsnom fizičkom manifestacijom dominacije muškarca nad ženom, borkinje u Raqqi postale su utjelovljenje borbe protiv patrijarhalnog mentaliteta i pružanja otpora neravnomjernoj raspodjeli moći prisutnoj unutar muško-ženskih odnosa. Oslobađanjem nekadašnje prijestolnice Islamske države, borkinje YPJ-a, YJŞ-a, HSD-a i ostalih prisutnih vojnih jedinica osigurale su da njihova borba nadiđe granice Sirije i pokazale ženama širom svijeta da je, uz bezuvjetan otpor, drugačije društvo moguće izboriti. Uspješna borba protiv ISIS-ovih militanata, kao utjelovljenja represivnog patrijarhalnog mentaliteta,  vjerojatnost čijeg je efektivnog pokretanja u bliskoistočnim okvirima bila ravna čudu odašilje poruku nade ukazujući na mogućnost uspješne rekonstrukcije društva započete od strane potlačenih usprkos izloženosti nezahvalnim, pa čak i nehumanim okolnostima.

Nadalje, učinkovitom borbom protiv patrijarhata, postizanjem njegova nestanka te na posljetku i oslobođenjem žena kao najpotlačenijeg od svih društvenih slojeva, izloženog kako rodno baziranoj opresiji tako i onoj temeljenoj na odrednicama poput nacionalne pripadnosti u slučaju Jezidkinja i Kurdinja, ali i mnogih drugih, postavljeni su temelji potrebni za stvaranje jednakog, istinski demokratskog društva čije vrijednosti nisu bazirane na rangiranju njegovih pripadnika prema karakteristikama poput etničke ili nacionalne opredijeljenosti.

Konačno, povijesna pobjeda u bitci za Raqqu, koja vrlo lako može biti okarakterizirana najfeminističkijom bitkom u povijesti, ukazuje na činjenicu da je uspostava života unutar istinski slobodnog društva nemoguća bez centralne uloge slobodnih žena. Na taj način, pobjeda u Raqqi relevantna je ne samo za Bliski Istok, već i za žene širom svijeta. Iako oružje njezine borbe ne mora biti puška, već ovisno o trenutnim karakteristikama društva njezina podrijetla može varirati od žene do žene, navedena pobjeda nad ISIS-om i društvena revolucija u pozadini naglasila je svu stvaralačku snagu slobodne žene. Borkinje u Raqqi svijetu su obznanile da je sloboda itekako ženskog roda, a ona kao takva mora ostati gradbeni temelj života unutar svake zajednice.