U fokusu

19. do 29.10. 2018., Ulcinj, Crna Gora.

Osnovni trening iz izgradnje mira

Osnovni trening iz izgradnje mira

Centar za nenasilnu akciju Facebook

Centar za nenasilnu akciju (CNA) Sarajevo/Beograd poziva da se prijavite na ‘Osnovni trening iz izgradnje mira’ koji će se održati od 19. do 29.10. u Ulcinju, u Crnoj Gori. 

Prijaviti se možete ako živite na prostorima bivše Jugoslavije, imate više od 21 godine, zanima vas kako žive ljudi u susjednim zemljama i željeli bi da vaš društveni angažman znači više od redovnog (ne)izlaska na izbore i neobaveznih komentiranja političkih odluka koje donosi neko drugi. 

Poziv se posebno odnosi na osobe: 

  • Koje rade u obrazovnim ustanovama; medijima; državnim institucijama
  • Koje su aktivne u mirovnim organizacijama; građanskim pokretima i udruženjima; političkim strankama
  • Koje dolaze iz udruženja ratnih veterana ili organizacija obitelji nestalih i žrtava
  • Koje nisu u jednoj od gore spomenutih organizacija/institucija, ali imaju veliku želju i motivaciju da doprinesu izgradnji mira i mjenjanju svog društva nabolje

Trening iz izgradnje mira je vid mirovnog obrazovanja koji CNA  provodi već skoro 20 godina, radeći s ljudima iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Kosova, Makedonije i Crne Gore i potičući na taj način prekograničnu suradnju i izgradnju povjerenja na prostoru bivše Jugoslavije. Sudjelovanjem na treningu naučit ćete prepoznati ključne političke i društvene probleme u vašem društvu, te ćete dobiti ideje i inspiraciju kako da se aktivno uključite u njihovo rješavanje.

Kako izgleda CNA trening iz izgradnje mira?

Rad na CNA treningu ne znači sjedenje i slušanje dugih predavanja. To nije ni prilika za pasivno primanje znanja i stjecanje vještina, niti skup namijenjen uljepšavanju životopisa sudionika/ca. CNA trening nije ni mesto za dobivanje čarobnih recepata niti učenje modela koje samo treba primijeniti. To je prostor za razmjenu, refleksiju i samorefleksiju, kritično propitivanje, vrijednosna i idejna neslaganja, vježbanje dijaloga s osobama koje misle različito od vas. 

Radi se o intenzivnom desetodnevnom programu koji zahtjeva visok stupanj motivacije sudionika/ca i njihovu spremnost da aktivno sudjeluju u procesu rada. Svaki dan je podijeljen u dva radna bloka/radionice, jutarnji i popodnevni, u trajanju od po 3,5 sata. Trenerski tim sastavljen od 4 osobe zadužen je za pripremu i vođenje radionica. 

Teme koje se najčešće obrađuju na treningu su: nasilje, razumijevanje sukoba, suočavanje s prošlošću, izgradnja mira, nenasilna akcija, kreativna razrada konflikta, uloge spolova u društvu, identitet i nacionalni identitet, različitosti, diskriminacija itd.

Radni jezik treninga je bosanski/hrvatski/srpski/crnogorski.

Za sudjelovanje na treningu potrebno je odvojiti punih deset dana. Prije popunjavanja upitnika važno je da pažljivo pročitate poziv i budete spremni/e na sve što u njemu piše. Za prijavu je ključna motivacija, te ne postoji starosna granica. Sve osobe iznad 21 godine dobrodošle su. 

Tehničke i logističke informacije:

Trening će biti održan u Crnoj Gori, u Ulcinju, od 19 do 29.10. 2018. godine.

Za sve polaznike/ce će biti osiguran smještaj u dvokrevetnim sobama, s doručkom, ručkom i večerom. Troškove smještaja, hrane, puta i potrebnih materijala za rad pokriva organizator.

Sa sudjelovanje se potrebno prijaviti online, ispunjavanjem upitnika, najkasnije do 23. rujna. Zbog velikog broja prijava, održat će se selekcija, o rezultatima ćete biti obaviješteni do 05. listopada.