U fokusu

Pobuna korporacija

Otpor prema njemačkom izjednačavanju razlika u plaćama

Otpor prema njemačkom izjednačavanju razlika u plaćama

Njemačka ministrica za ženska pitanja, Manuela Schwesig, predložila je zakon kojim bi se kompanije prisilile da dopuste ženama da usporede svoje plaće s plaćama muških kolega (i obratno). Schwesig navodi kako bi taj potez pomogao u obračunu s jazom u plaćama, no pritom je naišla na značajnu opoziciju od strane industrije.

Navodi kako je potrebna veća transparentnost u borbi protiv jaza u plaćama između žena i muškaraca na istim pozicijama. Pod novim zakonom, kompanije bi bile obvezne objaviti strukturu plaća.

“Ne bi bilo moguće vidjeti plaću individualnih osoba, ali bi zaposlenici/ce mogli/e usporediti svoju plaću s plaćama kolega i kolegica u istoj skupini”, rekla je Schwesig.

Međutim, industrije tvrde kako bi uvođenje takvog zakona dovelo do “nemira” i “nezadovoljstva” unutar kompanija. Holger Schwannecke, iz njemačke tvrtke ZDH, rekao je kako je novi zakon nepotreban i stvara “klimu nepovjerenja” među kolegama/icama.

Umjesto toga, predlaže da bi žene trebale biti ohrabrene da ulaze u dominantno muške ili tehnološki orijentirane profesije gdje mogu zaraditi bolje plaće.

Schwesigin plan naišao je na otpor i među članovima vladajuće koalicije, pa je tako Christian von Stetten iz konzervativne Kršćanske demokratske zajednice (CDU) rekao: “Gospođa Schwesig bi trebala zaboraviti na takve ideje”, dodajući da su tvrtke već dovoljno opterećene sa ženskim kvotama i minimalnim plaćama.

Unatoč kritikama, neki/e su i pozdravili ovaj prijedlog. Henrike von Platen, predsjednica Business and Professional Woman – Germany, navodi: “Ako poslodavci/ce mogu opravdati razlike u plaćama, to doprinosi transparentnoj korporativnoj kulturi i većem povjerenju, suradnji i poštovanju među kolegama/icama”.

Schwesig je nedavno rekla kako je “jaz u plaćama nepošten” te da će zbog toga “ministarstvo ove godine pokrenuti pravne regulacije po tom pitanju”.

Prema brojkama Ministarstva obitelji, umirovljenika, žena i mladih, muškarci u Njemačkoj zarađuju prosječano 22 posto više od žena, što Njemačku smješta na vrh u EU kada se radi o jazu u plaćama.